Franca Treur: Armaturam Dei

francatreurleidseliterairereeks4

Ik heb vijftien jaar in Leiden gewoond. Inmiddels woon ik daar niet meer, maar Leiden is de stad waar ik naartoe verhuisde toen ik 18 was en ging studeren. Ik ken de stad en de studentenwereld dus goed. Uit die tijd ken ik ook schrijfster Franca Treur. Dus toen zij het vierde deel schreef van de Leidse Literaire Reeks kon ik het natuurlijk niet laten dat boekje te kopen!

In de Leidse Literaire Reeks verschijnen kleine boekjes met verhalen van schrijvers die een band met Leiden hebben. Ze zijn alleen in Leiden te koop, dus toen ik achter het bestaan van Franca’s boekje was gekomen moest ik wachten tot ik weer in Leiden kwam. De andere auteurs die tot nu toe in deze reeks schreven zijn Ilja Pfeijffer, Nico Dijkshoorn en Christiaan Weijts.

Armaturam Dei speelt in de eerste studieweken van een gelovige Zeeuwse studente die naar Leiden verhuist om psychologie te studeren. De tantes bij wie ze woont vinden dat maar niks. Haar vriend Gerard verhuist tegelijkertijd naar Delft.

Ze komt via kennissen van Gerards familie terecht in een gemengd studentenhuis in Hazerswoude. Dat er ook jongens wonen vertelt ze maar niet tegen de tantes. Via haar huisgenoten komt ze bij de reformatorische studentenvereniging Armaturam Dei terecht.

Alle bekende botsingen van werelden worden invoelbaar gemaakt: in de eerste week staat er in de studieboeken meteen wat over de evolutieleer. De hoofdpersoon pakt snel de aantekeningen uit 5 vwo erbij:

Evolutionisme is ook een geloof, las ik. Namelijk een vooruitgangsgeloof, dat de mens zich steeds hoger en beter zal ontwikkelen. Daar was heel makkelijk iets tegenin te brengen: De twintigste eeuw is de meest moorddadige eeuw geweest in de geschiedenis van de mensheid. Ha!

Voor mij is het een interessant kijkje in een soort parallelle studentenwereld in Leiden. Ik ken de universiteit, de stad, de verenigingscultuur. En ik kreeg in die tijd via mijn christelijke huisgenoten en andere kennissen wel een klein beetje mee van die parallelle wereld, maar dit geeft toch een wat intiemer inkijkje in de botsing tussen de wereld waar de hoofdpersoon vandaan komt en de wereldse, brede wereld van het studentenleven in de stad.

Ik kon goed meekomen met de colleges, en leerde snel anderen te imiteren als ik niet precies wist wat de bedoeling was. Daar stond tegenover dat ik behoorlijk onzeker werd, wanneer ik bepaalde populaire dingen niet kende, voorbeelden van de televisie, of iets van het nieuws. Ik sprak soms Engelse woorden verkeerd uit omdat ik ze nog nooit had gehoord, alleen maar gelezen.

Het tekstje achterin vertelt dat Armaturam Dei onderdeel is van Franca’s roman-in-aanbouw Hoor nu mijn stem. Ik kijk daar vol verwachting naar uit!

4 gedachten over “Franca Treur: Armaturam Dei”

      1. Maar zoals ik hierboven schrijf: volgens mij is deze serie boekjes nieuw alleen te koop in de fysieke Leidse boekenwinkels. (Maar ja, misschien staat er een tweedehandse ergens, dat kan natuurlijk.)

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s