Peter van Gestel: Joost of de domme avonturen van een slim jongetje

petervangesteljoost

De titel zegt het al: Joost is een slim jongetje. Bovendien draagt hij een bril en is hij nogal klein voor zijn leeftijd. Hij is elf, zit in de zesde klas (het boek komt uit 1981) en haalt met gemak hoge cijfers, maar van de omgang met meisjes snapt hij maar weinig. Wel heeft hij een bijzondere kijk op de wereld en een heel eigen manier van observeren en conclusies trekken.

Het boek bestaat uit drie verhalen, alle drie over een ander meisje. Het eerste verhaal, Marietje wil geen ijsje, gaat over klasgenootje Marietje die twee verschillende kleuren sokken draagt en, inderdaad, geen ijsje blijkt te willen. Niet van Joost, in ieder geval.

In het tweede verhaal gaat Joost logeren bij kennissen van zijn ouders (oom Adriaan en tante Lot, al noemt tante Lot oom Adriaan steevast “Theo”), die naast een grote hond ook een wit en breekbaar dochtertje van ongeveer zijn leeftijd hebben. Evelientje leeft deels in haar eigen fantasiewereld en Joost leeft een poosje met haar mee in Joost denk na over niks en drinkt thee uit een leeg kopje.

In het derde verhaal wordt Joost op kamp gestuurd:

“Joost, jongen,” had zijn vader gezegd, “kerel, je ziet er bleek uit. Weet je wat! Jij gaat naar een zomerkamp. Het zomerkamp Zonneweelde! Ik heb je al ingeschreven. Twee weken buitenlucht, kerel, gezondheid opsnuiven, lekker stoeien met andere jongens, plezier hebben met kinderen van allerlei slag! Ha, ha, prachtig, vind je niet?”
“Zonneweelde,” had Joost gevraagd. “Wat moet ik daar?”
“Lol hebben, jongen. Die meneer aan de telefoon, ja, die zei het zo mooi – die zei: De vreugde van het jong-zijn beleven.”
“Moet dat echt, vader?”
“Je moet niks,” had Joost toen gehoord, “maar je gaat natuurlijk wel.”

Het kamp blijkt gemengd te zijn, er zijn dus ook meisjes. En tijdens een fietstocht verdwaalt hij samen met Riek, nadat hij haar geholpen heeft als ze een greppel in gefietst is. Maar het was de bedoeling dat Cor haar zou helpen, alleen is Cor in geen velden of wegen te bekennen. En het regent.

Dit boek ademt de sfeer van de jaren ’70/’80, meer dan bijvoorbeeld Het meisje zonder muts. Joost zit in de zesde klas, hij spreekt zijn ouders met u aan en hij heeft een meester (ook al tamelijk bijzonder tegenwoordig) die wel een vuile spijkerbroek aan heeft, maar ook een overhemd met stropdas, en die graag Karel genoemd wil worden.

Ik vind het een leuk boek, Van Gestel schrijft grappig en de tekeningen van Peter van Straaten zijn mooi en passen goed bij het verhaal. Maar Het meisje zonder muts is nog wat pakkender, grappiger en origineler.

Ook leuk aan dit boek is dat dit een van de boeken is die ik het langste heb. Mijn vader heeft mijn naam erin geschreven toen ik 1 was en hij dit boek als recensie-exemplaar kreeg:

naaminJoost

Een stukje over Marietje uit het eerste verhaal:

“Sst,” zegt zijn moeder snel, “pas op, anders wordt vader nog wakker. Ik wou je alleen maar zeggen, jongen, ik ben echt wel blij dat je zo’n mooi rapport hebt. Ik vraag me wel eens af: Van wie heb je dat toch, die knappe hersens?”
“Ik denk van mezelf, moeder.”
“En waarom slaap je nou nog niet?”
“Ik lig te denken, moeder.”
“Waar denk je dan aan? Aan rekenen? Moeilijke sommen?”
“Ik denk aan Marietje, moeder.”
“Marietje? Ken ik die?”
“Marietje. M’n meisje.”
“Maar jongen, daar ben je toch veel te klein – te jong voor.”
“Het neemt niet weg, moeder, dat ik aan haar denk.”

En nadat Joost uitlegt wat hij dan allemaal precies denkt:

“Ach jongen, wat jij allemaal zegt: daar zou een mens hoofdpijn van krijgen.”
“Wat moet ik doen, moeder?”
“Het beste is dat je gaat slapen.”
“Ik moet u nog iets vertellen. Hebt u nog even tijd?”
“Zeg het maar.”
“Kijk, dat Marietje mijn meisje is, dat weet ik, dat weet u nu, maar…”
“Nou?”
“Marietje weet het niet.”
“Zij weet het niet!”
“Ik moet het haar nog vertellen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s