Bert Wagendorp: Een zaterdagmiddag

bertwagendorpeenzaterdagmiddag

Dit is een klein boekje, slechts 80 pagina’s, en heeft grote letters, dus ik had het in een retourtje Veenendaal gisteren ruim uit. Maar het bevat een groot en treurig verhaal: het verhaal van de moeder van Bram, die nog nooit verteld heeft hoe haar broertje (ook Bram) om het leven kwam door een vliegtuigbom in de oorlog.

In dit verhaal lezen we haar herinneringen aan die fatale dag, maar ook de herinneringen aan en verhalen over haar broertje en ouders. Broer Bram was een veelbelovend jongetje, hij had zichzelf leren lezen toen hij drie jaar was en had een klas overgeslagen. Hun vader, hoofd van de school, had zich ontworsteld aan zijn achtergrond: zijn zeven oudere zussen waren meteen gaan werken als dienstbode of verpleegster, hij ging als eerste verder leren. Van zoon Bram had hij nog grotere verwachtingen.

Verteller Bram is zonder vader opgegroeid, zijn opa heeft een vaderrol gehad. Hij heeft zijn oom Bram uiteraard nooit gekend en nauwelijks verhalen over hem gehoord, tot vandaag. Zijn moeder is 81 en kan het eindelijk vertellen. En Bram ontdekt dat zijn eigen leven niet losstaat van dat verhaal.

Elke ochtend kon ik hem, als ik op mijn bed ging staan, vanuit mijn slaapkamer over het gazon naar zijn fiets zien lopen, een statige, zwarte Gazelle-herenfiets zoals ze allang niet meer worden gemaakt. De fiets stond op zijn vaste plaats, tegen het groene kippenhok aan de rand van de tuin. Mijn opa liet de bruine leren schooltas, die hij ooit van zijn zusters had gekregen toen hij het diploma van de kweekschool had behaald, in de rechterfietstas glijden. De linker was voor zijn boterhammen (vier, twee met kaas, twee met jam) en een appel (een golden delicious uit eigen tuin). Het vertrek van mijn opa was een ballet voor een fietser, uitgevoerd volgens een strakke choreografie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s