Rascha Peper: Handel in veren

raschapeperhandelinveren

Ik las al een paar enthousiaste stukjes over Rascha Pepers boeken bij Lalagè leest. Toen ook een collega mij vorige week de boeken van Rascha Peper aanbeval besloot ik het dus maar eens te proberen. En dat was terecht: wat een mooi boek is dit!

Handel in veren is meteen Pepers laatste boek: ze was aan een groot project bezig toen ze ernstig ziek bleek te zijn. Uiteindelijk lukte het haar nog net om er een samenhangend verhaal van te maken voor ze overleed.

Dit boek gaat over Wendela (Wendy) en haar oma. Oma Minke besluit om haar geheim met haar kleindochter te delen, en om het gesprek op gang te brengen verstopt ze een oude ansichtkaart van haar minnaar van lang geleden in een handtasje dat Wendy van haar leent.

Minke was getrouwd met de al lang geleden overleden Henk Bronkhorst, een ornitholoog die veel op expeditie was in Nieuw-Guinea. Hij was daar op zoek naar het zogenaamde Bruijns boshoen, dat uitgestorven heette te zijn, maar dat geloofde hij niet. Hij vond de vogel inderdaad, maar op meerdere manieren liet hij de wetenschappelijke resultaten weer uit zijn handen glippen (ook letterlijk).

Het boek springt door de tijd heen: we zien Wendy en Minke in 2012, als Wendy bij haar oma gaat logeren na een ruzie met haar vriend. We zien ook Henk op expedities in de jaren ’50. In 2012 zien we ook wat er van Henks vroegere assistent Rijk geworden is, die inmiddels al het grootste deel van zijn leven in de VS woont en inmiddels Rick heet. En Wendy’s vader is ook bioloog geworden, hij doet onderzoek naar de asymmetrie in bladvorming door vraat van dieren. Maar de resultaten die hij binnenhaalt voor zijn promovendus lijken wel te mooi om waar te zijn.

Veel verhaallijnen, sommige zijn nog niet af (die van de diefstal in het eerste hoofdstuk bijvoorbeeld, en die van de frauderende vader), maar Peper brengt de personages echt tot leven. Haar beschrijvingen van de interacties, omgeving, huizen, dieren zijn zo mooi dat ik ze allemaal meteen voor me zie. En het wordt nergens langdradig, ik bleef het hele boek geboeid. Ik ga zeker meer van Rascha Peper lezen!

Onder in de doos lag de ouderwetse ansichtkaart die ze zocht. Ze las de tekst achterop en overtuigde zich ervan dat de datum duidelijk leesbaar was. Nu geen gedraal meer, deze kaart moest het werk doen.
Ze stond op van het bed, plaatste de doos terug en liep met de kaart naar de kamer waar Wendy sliep. Het was er rommeliger dan in de tijd dat haar jongste zoon hier nog bivakkeerde; die was altijd een ordelijk type geweest. Nu waren de gordijnen maar half open, het bed was slordig dichtgegooid, de gedeeltelijk leeggehaalde sporttas stond dwars over de vloer en de wastafel lag vol toilet- en make-upspullen met de dopjes eraf. Aan een hangertje aan de boekenkast hing de geelsatijnen jurk. Zij zou met plezier de naden ingenomen hebben, maar daar waren haar ogen niet meer geschikt voor, ze had al moeite gehad de spelden erin te krijgen. Op Bernards oude bureau lag de zwarte enveloppe-laktas. Wendy had er nog niets in gestopt, er paste ook haast niets in, maar het kwam goed uit dat hij nog een zijvak bleek te bevatten. Dat ritste ze open, deed de ansichtkaart erin, ritste het weer dicht en legde de tas met een goedkeurend klopje terug op het bureau, precies zoals hij gelegen had.

Ook Tzum en Lalagè schreven recensies van dit boek.

4 gedachten over “Rascha Peper: Handel in veren”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s