Rascha Peper: Zwartwaterkoorts

raschapeperzwartwaterkoorts

Nadat ik Handel in veren gelezen had, had ik zin om meer te lezen van Rascha Peper. Zwartwaterkoorts is een van haar weinige boeken die nog gewoon nieuw te koop zijn in de boekwinkel, dus daar begon ik mee.

Dit boek is een verhalenbundel. Wat ik leuk vind is dat een aantal personages in meerdere verhalen terugkomt, zodat duidelijk wordt dat alle verhalen zich in dezelfde wereld afspelen. Wat ik hier mooi aan vind, is dat je ziet dat het leven van mensen niet maar één verhaal is; personages komen in verschillende contexten naar voren.

Zo is Hilde de buurvrouw van “vogelman” Vincent uit het eerste verhaal, in een ander verhaal is ze een schaduwweduwe en komen we buurman Vincent ook weer tegen. Vincent ontmoet in het eerste verhaal zijn oude kennis Joop, die even later een papegaai verkoopt aan de hoofdpersoon van weer een ander verhaal, die dan vervolgens in Joops fotoalbum (ook een verzonnen leven) de minnaar van zijn moeder van decennia geleden herkent. Een andere vogelman, Siep, uit het laatste verhaal, is de zoon van Loes uit het verhaal daarvoor. Femke, een meisje dat haar blinde buurman zo af en toe opzoekt, is ook de dochter van de man die oude boeken ontvreemdt uit een bibliotheek in Leiden. Hiermee laat Peper zien dat haar personages niet alleen bestaan omwille van dat ene verhaal waar ze toevallig in voorkomen. Ze worden niet door slechts één situatie of relatie bepaald, we leren ze in verschillende hoedanigheden kennen. Wat ook suggereert dat er daarnaast in al die levens nog veel meer dingen gebeuren waar we helemaal geen weet van hebben.

In de meeste verhalen spelen geheimen of bedrog een grote rol. Affaires, illegale praktijken, leugens. Soms om iets dat gebeurd is niet te hoeven erkennen, soms vanwege schaamte, soms omdat openheid weer andere relaties op het spel zou zetten.

En er komen ook, net als in Handel in veren, weer een heleboel vogels voor: levend, dood, geschilderd. Ook Siep gaat op vogelexpeditie naar een exotisch buitenland, dit keer naar Afrika. Siep zoekt niet naar een uitgestorven gewaande vogel, maar hij zoekt juist de vertrouwde Groningse kiekendieven in hun overwinteringsgebied. Daar ervaart Siep dat dat voor de vogels hun echte thuis is, terwijl hij juist een beetje heimwee krijgt en de vogels als enige vertrouwde element ervaart.

Ik vind ook deze bundel een aanrader. Op de een of andere manier weet Peper zó over haar personages en de situaties waar ze in verzeild raken te schrijven dat je ze sympathiek gaat vinden en dat je gaat begrijpen wat hen drijft, hoe raar hun gedrag soms ook is.

“We kregen ruzie en toen gaf ze mij een klap. De juf was kwaad op haar, want ze zit op judo en dan hoor je iemand niet te slaan!”
“Ook al zat ze niet op judo. Maar is het weer goed gekomen?”
“Ja. We zijn na schooltijd bij de opticien langsgegaan en die heeft hem weer recht gezet.”
“Maar met dat meisje? Hebben jullie het weer goed gemaakt?”
“Ja. Dat moet wel, anders mag je niet eens naar huis van de juf. En pap, we moeten een spreekbeurt houden. Ik ben over drie weken aan de beurt.”
“Wat leuk. Weet je al waarover?”
“Ja, over blindengeleidehonden.”
“Hè? Hoe kom je daar nou op?”
“Nou, omdat we toch naast een blinde meneer wonen?”
“Heeft die zo’n hond?”
“Nee, die heeft hij juist niet. Hij zou er een moeten nemen! Vorige week is hij op zijn eigen tuinpad tegen een tak aangelopen. Had hij allemaal bloed op zijn gezicht. Peter heeft die tak afgezaagd.”
Ja, dat zou wel. Sociale, sportieve, handige Peter, de nieuwe man van Marlous. Bouwde boomhutten, schilderde het huis op, hielp blinden. En niet gescheiden hoor, zijn vrouw was heel zielig en degelijk gestorven.
“Maar ziet zo’n hond dan wél een uitstekende tak hangen?”
“Ja! Die zien ook hangende obstakels!”
Dat was Femke. Negen jaar. Hangende obstakels. Had ze zeker gelezen. Dat kind las drie of vier boeken in de week. Verstandige Peter vond dat ze ook eens op een sportclubje moest. Die las zeker zelf niet.

2 gedachten over “Rascha Peper: Zwartwaterkoorts”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s