Rascha Peper: Een Spaans hondje

raschapepereenspaanshondje

Jullie konden hier en hier al eerder lezen over mijn enthousiasme over Rascha Pepers boeken, en ook dit is een fijn boek!

In Een Spaans hondje volgen we drie broers. Het verhaal begint op de begrafenis van hun moeder. Victor is de oudste broer. Hij is eigenlijk in zijn vaders voetsporen getreden als architect, maar het enige ontwerp dat echt van hem alleen was en ook daadwerkelijk is uitgevoerd is een neppe ruïne op een landgoed waar niemand mag komen kijken. Hij werkt nu in het zandkastelenbedrijf van middelste broer Jasper. Victor en Jasper ergeren zich mateloos aan elkaars karakters en gedrag.

Jongste broer Felix is een bijzonder personage en eentje dat mij erg aanspreekt: hij is wiskundige. Net als veel wiskundigen in de literatuur is hij een beetje raar: Felix lijdt aan Tourette. Hij maakt veel rare bewegingen en bezigt rare stopwoordjes, die dan in de loop van de tijd onverstaanbaar worden tot ze weer vervangen worden door iets anders. Felix is echter wel een extreem sympathieke man die grote aantrekkingskracht op vrouwen heeft. Zijn huidige vriendin is Pleuntje, een veel jongere kunstenares (pottenbakster). Zij is de eerste die hem zeer snel tot bedaren weet te brengen als hij een uitbarsting krijgt, en zij vindt hem leuker zonder medicijnen. En hoe Peper over Felix’ wiskundige werk schrijft komt overtuigend over. (Ze verwijst achterin ook naar een paar boeken over wiskunde die ze gelezen heeft.)

In dit boek komen we steeds meer te weten over de broers, over Victors tijd in een psychiatrische inrichting, over zijn dochter. Ook nu lijkt het niet echt goed met hem te gaan.

En dan begint deel 2, bijna een jaar na het eind van deel 1: Victor blijkt al bijna een jaar verdwenen te zijn. Langzaamaan beginnen mensen er wel van overtuigd te raken dat hij dood is, al is hij noch zijn hond (eigenlijk zijn moeders hond) ooit gevonden en heeft hij de dag voor zijn verdwijning veel geld opgenomen. We lezen hoe Felix hem mist, hoe Victors dochter hem mist, hoe ex-vrouw Ella daarmee omgaat, hoe het huwelijk van Jasper wat scheurtjes begint te vertonen. En we komen erachter wat er is gebeurd.

Ik vond het een mooi verhaal. De karakters komen tot leven, de beschrijvingen van plaatsen en mensen zijn zó dat ik ze echt voor me zie. Mooi hoe Peper de ingewikkeldheid van familierelaties laat zien, de drie broers die zó verschillend zijn en toch zo van elkaar houden. Alle personages zijn echt zichzelf, met hun eigen manier van naar de wereld kijken, hun eigen bijzondere trekjes. En mooi opgeschreven, Peper heeft een fijne en soms grappige stijl. Weer een echte aanrader dus.

Ze liepen de kamer in. Felix gooide zijn jasje uit, pakte de half opgegeten boterham van tafel en ging voor het raam staan.
“Was het zo druk op het instituut?” vroeg ze.
Hij haalde zijn schouders op en kauwde op het brood.
“Martin wordt gek van me,” zei hij en stak zijn vingers net zo naar het raam uit als daarnet naar de muur.
Ze keek naar zijn rug.
“Hij ís toch al gek?” vroeg ze luchtig.
“Daarom juist. Hij kan andermans gekte er niet meer bij hebben. Hij roept de hele week al: je moet meer roken, man! Wat jij nodig hebt, zijn drie pakjes Gauloise per dag!”
Zijn stem was exact die van Martin. Zou je niet met eigen ogen Felix bij het raam zien staan, dan zou je zweren dat het Martin was.
“Vanochtend kwam hij pas om halftwaalf binnen,” ging Felix verder. “Waar ben je geweest, vraag ik. Had-ie de hele ochtend op Teds kamer gezeten. Lekker rustig. En dan moet je bedenken dat Teds kamer aan de voorkant is, waar ze de weg aan het openleggen zijn! Hij prefereert drilboren boven mij.”

2 gedachten over “Rascha Peper: Een Spaans hondje”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s