Tonke Dragt: Als de sterren zingen

tonkedragtalsdesterrenzingen

Ik ben een groot fan van het werk van Tonke Dragt. Zozeer zelfs dat ik een aanzienlijke verzameling heb aangelegd van haar werk, inclusief de obscure publicaties waar haar losse verhalen decennia geleden in verschenen zijn, inclusief boeken die ze heeft vertaald, inclusief boeken die ze heeft geïllustreerd, inclusief sommige vertalingen.

Voor wie ook fan is, maar wellicht wat minder obsessief dan ik, heeft uitgeverij Leopold nu een bundeling van Dragts verhalen uitgegeven. Het is een prachtig boek geworden: heel mooi uitgegeven, gebonden, in kleur, leeslintjes. Geen plekje is onbenut gelaten: op de binnenkant van de kaft en de schutbladen staat een hervertelling van Sir Gawain and the Green Knight, door Dragt ooit gemaakt voor Leopold om als kerst- en nieuwjaarswens rond te sturen. (Die heb ik nog niet in mijn verzameling, overigens.)

tonkedragt_sirgawain

In deze mooie bundel zit veel bekends. Verhalen die al eerder in boekvorm uitgegeven zijn, zoals die uit Het gevaarlijke venster en Dichtbij ver van hier. Ook De tijd zal het leren (later omgewerkt tot een groter verhaal als Het geheim van de klokkenmaker) en De robot van de rommelmarkt en Route Z (uit het boekje dat Dragt maakte in de serie Trapeze (deel 8)) ontbreken niet.

Voor mij zijn de toppers die verhalen uit Trapeze en Dichtbij ver van hier: ik houd namelijk vooral van de werelden die Dragt schetst in haar science fiction (Torenhoog en mijlen breed en Ogen van tijgers) en haar verhalen over parallelle werelden (De torens van februari en Aan de andere kant van de deur). En van De zevensprong, natuurlijk. Die verhalen spreken mij meer aan dan de sprookjes, al vind ik die ook leuk om te lezen.

De meeste verhalen in het boek kende ik dus al, al was het voor sommige nogal lang geleden dat ik ze gelezen had. Er staan ook enkele niet eerder gepubliceerde verhalen in dit boek. Dat is voornamelijk werk uit het begin van Dragts carrière en, zoals Richard ook al schrijft in zijn blog, niet het beste in de bundel. Maar dat mag de pret niet drukken.

Want naast die mooie verhalen staat het boek ook vol met Dragts prachtige illustraties. Veel tekeningen en collages die ik al kende, maar opnieuw afgedrukt in heldere kleuren. En ook nieuwe illustraties. Alleen om al die collages weer eens goed te bekijken is dit werk de moeite waard.

En dan heeft Dragt ook nog bij de verhalen achtergrondinformatie geschetst: waar zo’n verhaal in eerste instantie voor geschreven werd, waar de inspiratie vandaan kwam.

Voor mij was het vooral heel leuk om haar toelichting bij De geschiedenis van het Galgekind te lezen: ze schrijft daarin dat Christian Morgenstern, de inspiratie voor Christian het Galgekind in Aan de andere kant van de deur, op haar pad kwam via Dick Land, een broer van een aangetrouwd familielid. Ik heb in mijn verzameling namelijk een exemplaar van Aan de andere kant van de deur dat door Tonke Dragt aan Dick Land is opgedragen, met brieven erin waarin ze hem bedankt voor het lenen van de Galgenlieder! (Dat boek is lang geleden eens door een vriend van mij op de kop getikt bij De Slegte.)

tonkedragt_dickland1

Voor wie ook fan is: er bestaat een leuke Facebookgroep waar je lid van kunt worden. En op de site van de NRC is een fijne podcast terug te luisteren die deze week verscheen naar aanleiding van dit nieuwe boek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s