Rascha Peper: De waterdame

raschapeperdewaterdame

Dit boek is het debuut van Rascha Peper. En dat is een fijn vooruitzicht: als ik haar laatste boek Handel in veren mooi vind en haar eerste boek ook, biedt dat goede kansen voor alles dat daar nog tussenin zit!

Titelverhaal De waterdame, het eerste verhaal in deze verhalenbundel, gaat over het leven van de geesteszieke en al lang geleden overleden oma van de hoofdpersoon, waar ze over leest in de brieven van haar overgrootmoeder aan een verhuisde vriendin.

Anders dan in Zwartwaterkoorts hebben de verhalen in dit boek niet direct iets met elkaar te maken. Er zijn geen personages die in meerdere verhalen voorkomen. Maar de verhalen staan ook weer niet helemaal los van elkaar, er is wel thematische samenhang.

Veel van de verhalen gaan over een verloren of een hopeloze liefde. Voor een getrouwde man. Voor een buurmeisje dat een affaire blijkt te hebben met de vader van de hoofdpersoon. Voor een oude liefde die inmiddels overleden is. Voor een prille liefde van lang geleden op wie nog subtiel wraak genomen dient te worden.

Indrukwekkend vond ik Van het vuil op het hemd van een Montanari. Hoofdpersoon Duvivier is een verzamelaar van oude poppen. Naar aanleiding van een tip komt hij bij een oude dame thuis. Hij is eigenlijk niet zo van de tips, en ook niet zo van het sociale contact. Maar deze dame heeft zulke bijzondere poppen dat hij haar blijft opzoeken, in de hoop dat hij na haar dood de poppen zal mogen kopen. Voor de dame zijn de poppen deel van haar verleden, voor de verzamelaar zijn de poppen kostbare objecten die hij onder een stolp wil zetten.

Ook mooi vond ik De ballonvaart, over een vrouw die met haar ouders en dochter naar een braderie gaat en daar een oude klasgenoot ontmoet. Hij is het type man geworden dat vroeger al in hem verstopt zat, toen hij, ondanks zijn armoedige afkomst, de onbetwiste leider van de vijfde en zesde klas was. Aan hem heeft ze een nare tijd vol pesterijen te danken, en de behoefte aan subtiele wraak blijkt te groot om die kans nu niet te grijpen. Uiteindelijk levert die poging haar, ondanks het uitblijven van de echte confrontatie, wel een echt geluksmoment met haar dochter in een luchtballon op.

Kortom: ook dit boek vind ik zeer de moeite waard. Ik schrijf het geloof ik elke keer, maar de personages van Rascha Peper zijn levensechte mensen, met al de ingewikkeldheden en gevoelens die daarbij horen.

Advertenties

Een gedachte over “Rascha Peper: De waterdame”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s