Philip Pullman: The subtle knife

philippullmanthesubtleknife

Dit is deel 2 van de trilogie His Dark Materials, het vervolg dus op The Golden Compass. In de inleiding van dat eerste boek schrijft Pullman: “The first volume is set in a universe like ours, but different in many ways. The second volume is set in the universe we know. The third volume will move between the universes.” Dat klopt niet helemaal: het boek begint weliswaar in ons eigen universum, maar tijdens het verhaal wordt er tussen allerlei universa op en neer gesprongen.

Het verhaal begint met de jongen Will Parry die zijn moeder, die psychische problemen heeft, in veiligheid brengt. Er zijn namelijk mannen die belangstelling hebben voor iets in hun huis: een pakje brieven die Wills vader naar zijn moeder gestuurd heeft. Ze breken in en per ongeluk vermoordt Will één van hen, dus hij slaat op de vlucht. Wills vader is twaalf jaar geleden verdwenen tijdens een expeditie naar het noorden, Will heeft hem eigenlijk niet gekend. Maar nu gaat hij naar hem op zoek, want dat hij overleden is gelooft hij niet.

Op zijn vlucht ontdekt Will toevallig een doorgang naar een ander universum, Cittàgazze, waar hij in een stad terechtkomt die verlaten is door alle volwassenen. Daar ontmoet hij Lyra, de hoofdpersoon van het vorige boek, die via de brug die Lord Asriel gemaakt heeft in datzelfde universum verzeild geraakt is. Lyra gaat samen met Will naar ons Oxford en ontmoet daar een wetenschapster die ook geïnteresseerd is in het fenomeen dat in Lyra’s wereld “Dust” heet.

Lyra’s alethiometer wordt gestolen door een man die Lyra in haar eigen wereld ook al eens ontmoet heeft, en die man wil hem alleen teruggeven in ruil voor een bijzonder mes. Dat mes bevindt zich in Cittàgazze. Will en Lyra bundelen hun krachten en gaat samen op zoek naar het mes, en daarna naar Wills vader.

Wederom een spannend boek, maar dit boek heeft niet echt een duidelijk einde, het loopt direct door in deel 3. Snel verder lezen dus!

Een gedachte over “Philip Pullman: The subtle knife”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s