Philip Pullman: The amber spyglass

philippullmantheamberspyglass

Het verhaal van The subtle knife gaat in dit boek verder waar het afliep: Lyra is verdwenen. Ze blijkt te worden vastgehouden door haar moeder, in een grot. Lyra wordt in slaap gehouden omdat ze anders direct zou vluchten.

Maar nu is iedereen tegelijk naar Lyra op zoek: Will natuurlijk, maar ook het leger van Lord Asriel en ook de troepen van de kerk. Iedereen heeft zijn eigen sterke krachten: Will heeft bijvoorbeeld het magische mes dat openingen naar andere werelden kan snijden en onoverwinnelijk is, anderen hebben hulp van de bewapende ijsberen, helicopters, zeppelins, heksen, engelen. En daarnaast is ook nog Father Gomez op zoek naar Lyra om haar te vermoorden, en hij kan dat doen met een zuiver geweten omdat hij vooraf al boete heeft gedaan.

Will wordt vergezeld door de engelen Balthamos en Baruch, zij moeten hem naar Lord Asriel vergezellen. Maar Will weigert, hij gaat pas mee als hij Lyra heeft gevonden.

Parallel aan de zoektocht naar Lyra lezen we hoe het Dr. Mary Malone vergaat. Zij is op haar vlucht in Cittàgazze terechtgekomen, en van daaruit wordt ze door de I Ching, die blijkbaar net als Lyra’s alethiometer werkt vanwege de Dust, naar weer een ander universum geleid waar ze een bijzonder soort intelligente wezens ontmoet. Father Gomez volgt haar daarheen in de hoop dat hij zo Lyra zal vinden.

Will vindt Lyra, de anderen ook, en na gevechten ontsnappen Lyra en Will naar een ander universum. Lyra heeft in haar lange slaap gedroomd over Roger, haar overleden vriend, die haar om hulp vraagt. Voor ze naar Lord Asriel wil, wil ze haar vriend gaan zoeken in het dodenrijk. Dat blijkt weer een heel ander soort universum te zijn, maar ook daar kan het mes hen heen brengen.

Al met al gebeuren er weer een heleboel dingen in dit boek, wezens van allerlei soorten in allerlei universa ontmoeten elkaar en leren elkaar kennen. Ook de kerk krijgt er weer flink van langs in dit boek: de engelenwereld wordt gedomineerd door de slechte aartsengel Mechatron, die de oude en kwetsbare Authority gevangen houdt. De Authority was de eerste engel die ontstond, maar heeft de andere engelen en later ook de mensheid doen geloven dat hij God was die alles geschapen heeft. Mechatron heeft immense macht over de universa, Lord Asriel en Mrs. Coulter proberen hem te verslaan.

Uiteindelijk is alle strijd gestreden, maar dan moeten Lyra en Will een onmogelijke keuze maken om te voorkomen dat alle Dust alle universa zal verlaten.

Pullman heeft creatieve andere werelden en intelligente wezens die anders geëvolueerd zijn verzonnen, hij stelt daarmee onze vorm van intelligentie ter discussie als slechts een van de mogelijke. Zowel het christelijke godsbeeld als het dodenrijk als het instituut kerk worden in dit boek in een tamelijk naar licht gesteld door Pullman. Aan de andere kant heeft hij weer wel iets als de ziel: wat in Lyra’s wereld de dæmons zijn, blijkt ook in onze wereld iets te zijn dat echt bestaat en een deel van je is, en dat je kwijtraakt bij het doodgaan. Pullman speelt met fantasie en mythen en behandelt concepten als God, engelen en het dodenrijk op dezelfde manier als dæmons, heksen en bewapende ijsberen.

Hij heeft daar wel kritiek over gekregen, maar minder dan hij zelf verwachtte, zoals te lezen is op Wikipedia: “I’ve been surprised by how little criticism I’ve got. Harry Potter’s been taking all the flak… Meanwhile, I’ve been flying under the radar, saying things that are far more subversive than anything poor old Harry has said. My books are about killing God”.

Er kwamen net wat vaak op het laatste moment bekenden uit een ander universum precies op tijd de helden redden, onwaarschijnlijke listen lukten onwaarschijnlijk vaak en het lukte ook steeds weer om mensen terug te vinden in grote massa’s of in hele universa, maar soit. Al met al vond ik het een spannend en intrigerend verhaal en ik ben blij dat ik de trilogie gelezen heb.

Advertenties

2 gedachten over “Philip Pullman: The amber spyglass”

    1. Dat viel wel mee, al waren er inderdaad soms wat veel personages. Soms snapte ik niet zo goed waarom wie zich nou bij welke kant had aangesloten. Maar het is best een dik boek, dus je wordt er wel in meegenomen en tijdens het lezen ging het prima!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s