Catherine Shaw: The library paradox

catherineshawthelibraryparadox

Afgelopen vrijdag sprak Leila Schneps op de Nationale Wiskunde Dagen, een grote conferentie voor wiskundeleraren. Daar vertelde ze over haar boek Math on Trial: How Numbers Get Used and Abused in the Courtroom, dat ze samen met haar dochter Coralie Colmez schreef. Haar lezing ging dan ook over statistiek en kansberekening in rechtszaken.

Maar Schneps schreef eerder onder het pseudoniem Catherine Shaw een serie detectives, waar ik The three-body problem al eerder van besprak. Inmiddels heb ik een tijd geleden deel 2, Flowers Stained with Moonlight, ook gelezen (maar niet besproken) en nu las ik, vanwege de conferentie, deel 3: The library paradox.

Het verhaal gaat opnieuw over Vanessa, getrouwd en wel met Arthur Weatherburn die ze in het eerste boek achter de tralies vandaan redde. Ze heeft inmiddels al meerdere zaken opgelost, meestal rond verdwenen spullen of mensen en een enkele keer een moord. Nu komen drie wetenschappers (waaronder wiskundige Jonathan) haar om hulp vragen, want een geschiedenisprofessor is in Londen vermoord in zijn bibliotheek. Op een nogal raadselachtige manier: de getuigen kunnen het allemaal niet gedaan hebben omdat ze elkaar hebben gezien, en verder was er niemand aanwezig en was er zeker geen plek om verstopt te kunnen zijn.

Arthur moet op reis voor zijn wiskundige werk, en Vanessa grijpt haar kans: ze brengt de tweeling naar haar zus en vertrekt naar Londen. Ze logeert bij Emily, die in het eerste boek nog haar leerling was maar nu een zelfstandige wiskundestudente die met schrijfster Amy een huis deelt. Een heel ander soort leven dan dat van Vanessa, en voor die tijd zeer modern. Amy blijkt de zus van getuige Jonathan (niet helemaal toevallig: Emily studeert net als Jonathan wiskunde en zo kennen ze elkaar).

Het blijkt dat de vermoorde professor een antisemiet was, die zijn meningen niet onder stoelen of banken stak en een duidelijk standpunt had in de beroemde Dreyfus-affaire in Frankrijk. Langzaam raakt Vanessa verzeild in de Joodse gemeenschap in Londen, waar het antwoord op de onmogelijke moord te vinden blijkt.

Natuurlijk komt ze in Londen ook de wiskundigen Bertrand Russell en Cesare Burali-Forti tegen, die kort na die tijd met hun beroemde paradoxen kwamen. Maar dat lijkt er een beetje bij gezocht. De moord is geen echte wiskundige paradox, maar meer een paradox zoals het woord in algemenere zin gebruikt wordt: een schijnbare tegenstelling. Net als in de eerste twee boeken probeert Shaw hier inhoudelijk een link te leggen tussen de wiskunde en de zaak, maar die blijft hier nogal oppervlakkig.

Wat ik wel interessant vond, was om te lezen over de Joodse gemeenschap in Londen en de manier waarop Joden in die tijd overal in Europa in een steeds kwader daglicht gesteld werden. En over de gebruiken binnen de Joodse gemeenschap en hoe vreemd maar ook indrukwekkend die zijn voor de christelijke Vanessa. Veel van wat ik weet over Jodenvervolgingen komt uit verhalen over WO II, maar ook daarvóór is er natuurlijk al zeer veel gebeurd. Dit boek geeft daar een indringend inkijkje in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s