Nicci French: Sunday morning coming down

niccifrenchsundaymorningcomingdown

Sunday morning coming down is het zevende deel in de serie over Frieda Klein. Dit boek is niet echt geschikt om los of als eerste te lezen, je kunt beter gewoon beginnen in deel één: Blue Monday. De serietitels volgen de dagen van de week. Dit is echter niet het laatste deel, er komt nog één boek aan. Daarnaast speelt in elk boek een van de rivieren in Londen een rol.

Frieda Klein is een sympathieke hoofdpersoon. Ze is psychotherapeut en woont in een rustig en fijn huis midden in Londen, waar ze zich het liefst terugtrekt met haar schetsboek en haar kat. Ze is introvert, stoer, laat zich niet graag helpen en maakt om haar gedachten te ordenen lange wandelingen door Londen, bij voorkeur ’s nachts.

Ondanks haar op zich rustige leven overkomt haar van alles. Ze raakt op de een of andere manier steeds weer betrokken bij vreemde moordzaken. Ze lost zaken op, wordt door de politie soms als lastige burger gezien, soms als consultant en soms ook als verdachte. Bovendien wordt Frieda hierdoor steeds meer een beroemdheid, waar ze niet echt op zit te wachten.

Dit boek begint als er een lijk onder de vloer in Frieda’s huis gevonden wordt. De overledene is een bekende van Frieda, en ze weet zelf ook wel meteen wie hem vermoord heeft en juist in haar huis heeft neergelegd: Dean Reeve, een moordenaar die we steeds opnieuw tegenkomen in de serie, maar die volgens de officiële lezingen al jaren dood is. Frieda is er echter ook al jaren van overtuigd dat hij niet dood is, maar dat hij de plek ingenomen heeft van zijn tweelingbroer die door hem vermoord is, en daarna verdwenen. Maar iedereen verklaart haar al die tijd voor gek. Tot nu.

Leuk aan deze serie zijn Frieda en haar vrienden: nichtje Chloë, schoonzus Olivia, vriend en mentor Reuben, oud-student Jake en de Oekraïense Josef. Ook bij de politie maakt ze vrienden, die we steeds opnieuw terugzien. De ontwikkeling van die groep zorgt voor eenheid in de serie en dat zorgt er ook voor dat ik steeds het volgende boek ook weer wil lezen. Als detective vind ik het soms wat over the top: er gebeuren wel erg bizarre dingen soms, er gebeuren ook vreselijke dingen met Frieda en haar vrienden, en de gruwelijkheid daarvan wordt soms niet echt invoelbaar gemaakt (gelukkig maar, misschien). Vaak weet je ook al relatief vroeg in het boek hoe het zit en zit de spanning vooral in hoe de zaak dan afgewikkeld wordt.

Al met al vind ik de serie wel een aanrader, beter ook dan sommige andere boeken van Nicci French die ik ben gaan lezen omdat ik deze serie leuk vond. Het is overigens een goed idee om alle delen snel achter elkaar te lezen, ikzelf onthoud de details van detectives nooit zo lang en soms zijn die wel nodig om de verwijzingen in de latere boeken weer te snappen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s