Louise Penny: Bury your dead

louisepennyburyyourdead

Penny’s serie detectives over Chief Inspector Armand Gamache en zijn team speelt zich af in Canada. Meestal in het dorpje Three Pines, maar in dit boek, deel zes, slechts deels. Gamache heeft een tragische gebeurtenis meegemaakt (en dat was niet in het vorige deel maar tussen deel vijf en zes in), en moet herstellen. Van zijn fysieke verwondingen, maar vooral de psychische. Hij voelt zich alsof het verlies van enkele van zijn agenten zijn schuld is en is nog lang niet zijn oude zelf.

Daarom is hij op bezoek bij zijn vroegere mentor, Émile, in Quebec City. Hij maakt wandelingen, leest boeken over de geschiedenis van Canada in de bibliotheek van de Literary and Historical Society, eet en drinkt met Émile en herhaalt in zijn hoofd steeds wat er gebeurd is in de verlaten fabriek waar het drama zich heeft afgespeeld. Hij kan er nog niet over praten, maar langzaam komen we er achter wat er precies gebeurd is.

Maar dat is niet het enige thema: in de bibliotheek van de “Lit and His” wordt een lijk gevonden. Het blijkt Augustin Renaud te zijn, een man die geobsedeerd is door zijn zoektocht naar het graf van Samuel de Champlain, navigator, kaartenmaker en de stichter van de stad. Maar waarom was Renaud in de kelder van de bibliotheek? En wie heeft hem vermoord en waarom? Gamache raakt natuurlijk betrokken bij het onderzoek. Wat ik leuk vind, is dat we zo van alles te weten komen over de stad, over de geschiedenis van Quebec City en Canada, waar ik echt helemaal niets over wist, en over de eeuwenoude strijd tussen de Franstalige meerderheid en de Engelstalige minderheid.

Ondertussen stuurt Gamache zijn directe collega Jean-Guy Beauvoir terug naar Three Pines, het dorpje waar de meeste delen van de serie zich afspelen. In het vorige deel is een kluizenaar die in een hut in het bos woonde vermoord door een dorpsgenoot. Maar Gamache krijgt nu elke dag een brief van de partner van de veroordeelde met steeds dezelfde vraag: waarom heeft hij het lijk verplaatst? Gamache begint te twijfelen: is deze man wel echt de moordenaar? Beauvoir is ook nog met verlof en gaat terug naar Three Pines, officieel om daar rustig te herstellen, maar in de praktijk om de zaak opnieuw te onderzoeken.

Drie verhaallijnen dus, en door de afwisseling vond ik het een van de geslaagdste delen van de serie tot nu toe. Wat ik leuk vind is dat naast het geijkte terugkerende team van inspecteurs ook steeds dezelfde personages uit het dorpje terugkomen. Het wordt natuurlijk wel een beetje onwaarschijnlijk dat in Three Pines, een rustiek dorpje met een fijne boekwinkel, bistrot en een bevolking die bestaat uit mensen die daar ooit verzeild geraakt zijn op het moment dat ze een toevluchtsoord of thuishaven nodig hadden, steeds weer mysterieuze moorden plaatsvinden. Maar ik ga als lezer de personages steeds leuker vinden, dus is het ook leuk als ze steeds weer terugkomen in de verhaallijn. Als je de serie wil gaan lezen, is het dus wel verstandig om dat gewoon op volgorde te doen.

Deze serie detectives is, ondanks dat het uiteraard steeds over moorden en nare menselijke gevoelens als jaloezie, wraak, wrok, trauma etc. gaat, eigenlijk vooral heel gezellig.

Een gedachte over “Louise Penny: Bury your dead”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s