Griet op de Beeck: Gezien de feiten

grietopdebeeckgeziendefeiten

Dit boekenweekgeschenk heeft natuurlijk al veel aandacht gekregen. De recensenten oordeelden behoorlijk negatief, zo gaf Arjan Peters slechts één ster in de Volkskrant bij zijn vernietigende recensie en was Christiaan Weijts in De Groene ook niet erg positief.

Terecht? Nee, zeker die recensie van Peters gaat wat mij betreft echt te ver. Hij lijkt zich overigens voornamelijk aan de personages te storen. En dat een personage bij hem blijkbaar ergernis of weerzin opwekt met haar deodorant en betaalbare treinkaartjes en “kwezeligheid” is natuurlijk helemaal niet vanzelf ook een diskwalificatie van het boek. Dat zou ook juist een sterk punt kunnen zijn.

Ik heb het boekje met plezier gelezen. Het is niet Op de Beecks beste werk, dat vind ik ook. Op de Beeck schrijft mooi, met Vlaamse zinswendingen en echte spreektaal. De hoofdpersoon is Olivia, een vrouw die al een huwelijk lang in vaste patronen vastzit. Olivia ontdekt tot haar schrik dat het overlijden van haar man vooral een opluchting blijkt te zijn, terwijl dochter Roos haar vader mist en juist steeds over hem wil praten. Olivia wil verder, haar eigen leven leven, ze gaat naar Afrika, en Roos begint steeds over haar vader en voelt zich snel tekort gedaan. Ze vertaalt elke actie van haar moeder naar wat het voor haar betekent, zij die het ook al zo moeilijk heeft omdat ze geen kinderen kan krijgen. Die wisselwerking is soms tenenkrommend, maar wel zeer raak getroffen.

Soms is het ook grappig. Als Olivia het portret van haar man omdraait. Als beschreven wordt hoe hun huis al die jaren van hun huwelijk nooit veranderd is en welke spullen er allemaal staan.

De delen over Afrika vind ik minder pakkend. En het einde was wel echt een tegenvaller. Als hoofdstukje 26 helemaal was weggelaten zou het boek beter zijn geweest.

Maar die tergende dynamiek tussen Olivia en Roos en die ontzettend empathische schoonzoon Sander die er steeds weer tussendoor komt met zijn sussende en goedbedoelde opmerkingen maken het boekje voor mij toch echt de moeite waard.

grietopdebeeckgeziendefeitenhandtekening

Olivia zat in de sofa en nam het nieuwe uitzicht in zich op. Een portret van zestig bij negentig, gekregen van Roos en Sander. Zij had nog tekenlessen gevolgd, en ook al deed ze het niet vaak meer, nu voelde het alsof de potloden haar riepen, zei Roos.
Het leek wel echt op Ludo, haar dochter had talent. Vierkant hoofd, ogen in spleetjes, een beetje haar nog, kleine oren voor een man van zijn leeftijd, de mond in een streep, met één hoek standaard een tikje naar beneden wijzend. De tekening miste de rimpels die hem zijn uitstraling gaven, maar dat was misschien een stijlkeuze geweest.
Ze had het de voorbije uren uitgebreid getest: waar ze ook ging staan of zitten, hij leek haar altijd aan te kijken. En vanaf deze plek, de hare, omdat die andere nu eenmaal de zijne was, nog net een beetje meer. Sander had het portret opgehangen waar Roos vond dat het moest komen: in de plaats van dat lelijke schilderij van vier tomaten en een brood waarvan één boterham was afgesneden, een neef van Ludo had het cadeau gegeven bij hun huwelijk. Olivia had ook nooit begrepen waarom een mens brood en tomaten zou willen ophangen, maar gekregen is gekregen. En nu was het eindelijk weg, en keek haar dode echtgenoot haar almaar aan.

2 gedachten over “Griet op de Beeck: Gezien de feiten”

 1. En je hebt haar ook ontmoet, zo te zien 🙂
  Het einde vonden veel mensen niet prettig/goed/sterk, maar ik vond het juist wel mooi gevonden en passend, ook al laat het je ietwat onbevredigd achter.

  Like

  1. Ja, ze kwam signeren in Eindhoven in de boekenweek, dus daar ben ik even heen gegaan!
   Voor mij kwam het einde als een flauwe manier om het verhaal afgelopen te laten zijn, terwijl ik juist een open einde na de aankomst in Afrika mooier gevonden zou hebben. Maar ja, Op de Beeck is de baas in haar verhaal natuurlijk. 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s