Stephan Enter: Winterhanden

stephanenterwinterhanden

Dit is Enters eerste boek, maar het was zijn enige boek dat ik nog niet had gelezen. Ik vond zijn laatste boek Compassie wat tegenvallen, maar Lichtjaren, Spel en Grip vond ik mooi.

Ook in Winterhanden staan mooie stukken, al zijn er in zo’n verhalenbundel altijd verhalen die je meer aanspreken dan andere. Enter schrijft goed, hij slaagt er heel knap in gemoedstoestanden, van bijvoorbeeld twijfel, saaiheid, onrust, te beschrijven. Zijn personages vind ik dan echter soms wat irritant worden, vanwege hun betweterigheid en arrogantie. Vooral Olaf, in het verhaal Schijngestalte, ging mij persoonlijk een beetje op mijn zenuwen werken, waardoor ik ook even gestrand ben in het boek. Hij kijkt eigenlijk een beetje neer op zijn vriendin Anna, die wel mooi en lief is, maar hij lijkt haar niet erg serieus te nemen en wil de relatie beëindigen, maar doet dat heel lang niet. De ontmoetingen schuren en wringen.

Het mooiste verhaal vond ik Postzegels, het openingsverhaal. Misschien ook wel omdat ik die onhandigheid bij een twaalfjarige jongen nog wel aandoenlijk vind. In de klas mag iedereen kort iets over zichzelf vertellen, en Marcel bereidt een uitgebreide spreekbeurt over zijn postzegelverzameling voor. Hij komt echter niet aan de beurt voor de bel gaat, maar mag dan toch nog even zijn verhaal doen. En doet dat, natuurlijk, veel te lang. Enter weet de pijnlijkheid van de situatie goed voelbaar te maken.

Ook mooi vond ik in Bederf de beschrijving van de saaiheid van de middagen bij opa en oma, de details van zo’n kamer, het glaasje cassis, het kaartspelletje. Hoe de hoofdpersoon met zijn opa naar boven gaat om vliegtuigplaatjes in het album te plakken tijdens een familiefeest.

De hoofdpersonen zijn allemaal jongens of jonge mannen, zoals die ook voorkomen in Enters romans. Ze zijn slim, vaak wat eenzelvig, nerdig, sociaal niet altijd handig en ook niet even welwillend tegenover andere mensen, maar blijkbaar toch aantrekkelijk voor vrouwen. Maar ik vind dat perspectief niet altijd even interessant, en de manier waarop personages zoals Olaf, en ook Midas in Macho, naar vrouwen kijken ook niet erg sympathiek. Aan de andere kant zijn Enters sfeerbeschrijvingen erg goed en voel je het verhaal als lezer wel echt mee, vooral het plaatsvervangende ongemak en de pijnlijke momenten.

Terwijl ik in een la naar een plastic tas zocht, twijfelde ik of ik mijn hele verzameling en alle accessoires zou meenemen. De dure loep, die alleen als er tijd over was een kleine rol in mijn voorstelling zou krijgen, liep het grootste risico. Op het doosje waarin ik hem nog telkens terugstopte stond niet voor niets BREEKBAAR! en LEEFTIJD 12+. Ook zou het een lang verhaal worden om alles over mijn eerstedagenveloppen uit te leggen. Als ik daarentegen te weinig liet zien, zou het kunnen lijken alsof ik zomaar een verzamelaartje was. Uiteindelijk stapelde ik alles op elkaar, trok er een plastic zak omheen, schoof die voorzichtig in het leeggehouden vak van mijn schooltas en drukte de sloten dicht.

Lees vooral ook deze recensie op just read, waardoor ik aangezet werd dit boek toch maar eens te gaan lezen.

Advertenties

2 gedachten over “Stephan Enter: Winterhanden”

  1. Mooi stuk, Jeanine. Die figuren zijn inderdaad lang niet altijd de sympathiekste, maar zoals ik al schreef, vind ik ze prachtig neergezet. (En dank voor de link. Altijd fijn te horen als ik iemand heb aangezet tot het lezen van een boek)

    Liked by 1 persoon

  2. In Spel ben ik gestrand, maar Grip vond ik wel goed. En daarna raadde Just me meer van deze schrijver aan. Als jij dat nu ook doet, dan zal het vast de moeite waard zijn. Deze bundel komt nu op mijn lijstje.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s