Joanna Cannon: Three things about Elsie

joannacannonthreethingsaboutelsie

Ik zag op Goodreads en twitter allerlei mensen die enthousiast waren over dit boek, dus ik dacht: het schijnt een lekker leesboek te zijn, laat ik het maar eens proberen. Maar het viel mij wat tegen.

Het boek gaat over Florence, een oudere dame die in een appartementencomplex voor ouderen woont. Als het verhaal begint, ligt ze op de grond. Ze is gevallen, kan niet meer opstaan en hoopt dus maar dat er iemand komt die haar zal vinden. In die tijd kijkt ze terug op de gebeurtenissen van de laatste maanden en op heel vroeger toen ze jong was.

De laatste maanden worden beheerst door een medebewoner die Florence herkent als Ronnie, iemand van vroeger, alleen: Ronnie is in 1953 verdronken! En de medebewoner heet ook anders. Hoe kan dat? Vergist ze zich? Of is er iets heel anders aan de hand?

In het verleden blijken er tragische zaken te zijn gebeurd. De zus van beste vriendin Elsie is overleden, langzaam komen we erachter hoe dat gebeurd is. Florence had misschien wel zelf iets te maken met de dood van Ronnie.

Maar Florence is vergeetachtig en raakt steeds in de war in haar hoofd. Dat is op zich een aardig uitgangspunt: de hoofdpersoon die aan het dementeren is probeert een raadsel uit het verleden op te lossen. En het boek leest wel lekker, de personages en zoektocht zijn best interessant.

Maar dat Florence een onbetrouwbare verteller is, vond ik er nogal dik bovenop liggen. Een van de onthullingen aan het eind had ik zelf al tamelijk aan het begin door, wat niet echt hielp voor het leesplezier, omdat het lang duurde voor dat eindelijk boven tafel kwam. Bovendien zien we helemaal niet alle gebeurtenissen vanuit Florence, sommige hoofdstukken zijn geschreven vanuit het perspectief van klusjesman Simon of een andere medewerker, en toch worden ook in die hoofdstukken Florence’ gedachten niet gecorrigeerd. Pas als de clou er al is, krijgen we die nog eens uitgespeld.

En er zijn veel te veel toevalligheden: ook de andere mensen in het complex, zoals Simon en bewoners Jack en Mrs Honeyman, die verdwijnt tijdens een uitstapje, blijken allemaal precies met Florence’ en Elsies verleden te maken te hebben. Voor alles is een reden, er zijn teveel samenlopen van omstandigheden, en het verhaal is veel te afgerond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s