Maaike Hartjes: Burn-out dagboek

maaikehartjesburnoutdagboek

Wat een mooi boek is dit! Maaike Hartjes, striptekenaar, illustrator en cartoonist, kreeg opeens een burn-out. Van de ene op de andere dag kon ze helemaal niets meer. Ze sliep bizar lang, droomde van alles, kreeg paniekaanvallen.

Of ja, “opeens”… In dit burn-out dagboek blijkt wel dat die burn-out nou ook weer niet echt uit de lucht kwam vallen. Vriend Mark wijst haar erop dat ze ook eerder periodes had dat ze instortte na hard werken en haar oude dagboeken geven datzelfde beeld. Maar nu is het zo erg dat Maaike niets anders kan dan zich eraan overgeven. Accepteren dat ze die burn-out heeft en langzaam proberen beter te worden.

Het is bijzonder dat Hartjes er tijdens haar burn-out wel in slaagde in haar dagboek te tekenen. Dat tekenen is tenslotte ook haar werk, en dat lukte niet meer. Over haar eigen proces tekenen en een nieuwe stijl uitproberen lukte wonderwel toch. En het boek ziet er echt prachtig uit. Hartjes tekent de strips over haar dag in combinatie met allerlei mooie achtergrondpapiertjes: landkaarten, bonnetjes, plaatjes, mooie tape, enzovoorts. Elke bladzijde is een kunstwerkje en elke bladzijde is echt anders.

Ook het verhaal is de moeite waard. We zien de terugslagen als ze toch weer te optimistisch geweest is, het geworstel met de drang om perfect te zijn vanuit de angst niet goed of leuk genoeg te zijn, hoe belangrijk de erkenning van haar moeder blijkt te zijn.

In de boekwinkel lag het bij de boeken over stress en burn-out, maar het zou ook tussen de graphic novels of de waar gebeurde literatuur moeten liggen. Het is een mooi, persoonlijk verslag van een moeilijke fase. Het helpt om vrienden en collega’s met burn-outs beter te begrijpen. En juist omdat Hartjes ongeveer mijn leeftijd heeft en een vergelijkbare manier van leven, is het ook een waarschuwing. Of eigenlijk meer: een zetje om mezelf toe te staan om genoeg dingen te doen waar ik van geniet en ook eens “nee” te zeggen. Ook tegen leuke dingen.

PS burnout-dagboek
kosteloos

Op Maaike Hartjes’ eigen site kun je een stukje bladeren in het Burn-out dagboek. Ik vind het ook leuk om haar te volgen op Facebook.

Advertenties

2 gedachten over “Maaike Hartjes: Burn-out dagboek”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s