Elke Geurts: De weg naar zee

elkegeurtsdewegnaarzee

Tessa is op weg naar zee. In de brandende zon trekt ze de bolderkar met daarop alle spullen en haar zevenjarige dochter Summer door het mulle zand in de duinen. Ze is op vakantie, met haar vriendin Gina en hun beider dochters. Ze zijn even oud, hun dochters ook, hun levens lopen parallel. Maar zijn toch zo verschillend.

Tijdens de tocht naar zee overdenkt Tessa haar leven, en dan vooral haar leven met Summer en haar relatie met Dylan, haar Australische ex-echtgenoot. Tessa is een perfectionist, ze doet overal extreem haar best op, al is wat ze bereikt heeft in de ogen van haar vader nooit goed genoeg. Ook Summer niet, want Summer is geen gewone baby. Al snel in het verhaal komt dat vermoeden op en later wordt het expliciet bevestigd. Tessa vindt het heel moeilijk om met haar dochters handicap om te gaan, ze probeert haar zo normaal mogelijk te maken, al kost dat extreem veel pijn en moeite.

Tessa registreert heel scherp wat de andere mensen denken en doen, hoe ze kijken, hoe ze reageren. Ze is erg teleurgesteld in de reactie van haar ouders, in de blikken en reacties van haar oma en de andere mensen op een familiefeest. Het wordt allemaal duidelijk in kleine dingen, die Geurts pijnlijk helder signaleert en beschrijft.

En dat Summer anders is, is extra benadrukt op deze vakantie. Milja, Gina’s dochter, is een heel ander kind. Gina heeft alles goed voor elkaar, alles lijkt haar makkelijk af te gaan, terwijl het Tessa allemaal zo ontzettend veel moeite kost. En dan vindt Gina ook nog van alles over Tessa’s aanpak. En Dylan werkt ook al niet echt mee in de opvoeding van Summer.

Dit alles culmineert in een vervreemdend einde, wat ik niet direct zo aan zag komen en ook niet erg vond passen bij de rest van het verhaal. Vooral het eerdere deel vond ik sterk: Tessa’s dubbele gevoelens zijn goed beschreven, hoe ze van Summer houdt, hoe eenzaam ze zich voelt, hoe ze het allerbeste voor Summer voor elkaar probeert te krijgen en hoe de andere mensen niet zien dat ze doet wat voor Summer echt het beste is. Over niet kunnen accepteren dat je best doen soms niet helpt, dat het leven niet perfect is. Hoe verschil van omgaan met iets moeilijks mensen uit elkaar kan drijven.

“Hé guys! Hier is jullie oudste nicht. Uit de grote stad.” Tessa’s opgestoken hand werd niet gezien.
De oude kazerne diende normaal gesproken als opslag van de landbouwapparaten en de melkmachine van een van Tessa’s ooms maar die hadden ze speciaal voor deze gelegenheid met witte lakens bedekt. Spoken, dacht ze, ze houden zich stil.
Tessa haalde nog één keer diep adem, alsof ze dadelijk onder water zou gaan, en daarna liep ze over de drempel het feestgedruis in. Eerst maar eens naar grootoma. Haar versierde stoel stond op een houten verhoging, een soort troon in het midden van de ruimte. De jarige zat er alleen. Het leek soms alsof oma niet meer was dan een smoesje om bij elkaar te komen. Haar ooms en tantes zouden haar en Summer vanzelf voorbij zien lopen op weg naar de mater familias. Ze zouden vertederd naar haar lachen en naar het meisje naast haar. Het is toch precies Tessa in het klein? zouden ze zeggen. Zuiver Tessa. Maar de ooms en tantes groetten vluchtig, keken weg zodra ze Summer in de gaten kregen, en als ze niet “toevallig” de andere kant op keken, lachten ze schaapachtig en bogen zich over hun vlaaipunten. Ze spaaiden de vlaai naar binnen alsof ze maanden niets gegeten hadden. De neven en nichten waren te druk in gesprek om hun oudste nicht uit de hoofdstad zelfs maar op te merken.
“We gaan je mooie tekening aan de oude oma geven.” Tessa kneep in de hand van haar dochter. Summer kneep terug.
“Het is feest!” zei Summer.

Een gedachte over “Elke Geurts: De weg naar zee”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s