Rascha Peper: Oesters

raschapeperoesters

Als je mijn blog vaker leest is het je vast al opgevallen dat ik Rascha Peper een goede schrijver vind, dit is namelijk al het zevende boek van haar dat ik gelezen heb sinds ik met deze blog begonnen ben, en dat is pas ongeveer een jaar geleden. Dit boek is een van haar dunnere, maar daarom niet minder mooi.

Het verhaal gaat over Olga, die met haar man Harold in Wenen woont. Ze is herstellende van een ziekte en wat depressief, waarvoor ze bij een psychiater loopt. Ze kijkt terug, en het belangrijkste wat haar is overkomen in haar leven tot nu toe is de relatie die ze had met Frank de Winter. Toen ze ziek was, ging ze steeds meer aan hem denken.

Olga ontmoette kunsthandelaar Frank toen ze op vakantie was in Frankrijk en met hem terug kon rijden naar Nederland. De reis schoot niet op, en uiteindelijk bleef ze bij hem logeren, in zijn huis in Zeeuws-Vlaanderen. Een relatie bloeide op, al was Frank veertig jaar ouder dan Olga. Ze leefde doordeweeks haar studentenleven in Amsterdam, maar de weekends bracht ze om de week door bij hem. Het andere weekend ging ze naar haar ouders, die ze lang niet over hem vertelde.

Maar op een bepaald moment raakte Olga ook gefascineerd door Harold, een kennis van een vriendin, een slimme, snelle en energieke jongeman die duidelijke doelen stelde voor zichzelf, en een van die doelen was Olga veroveren. Een tijd lang leefde ze een dubbelleven. En in feite wisten beide mannen dat ook wel, maar zij wilde geen van beiden echt opgeven. En toch gebeurde dat op den duur, ze koos voor Harold.

Nu is Frank al jaren dood, en toch kruipt hij steeds meer haar gedachten in. Wat ik mooi vind aan het verhaal is dat beide mannen toch tamelijk lang van Olga accepteren dat er nóg iemand belangrijk voor haar is. Ze ontmoetten elkaar zelfs een keer. Wat ik treurig vond is dat Olga, die toch pas halverwege de dertig is, al zo’n heel verleden achter zich heeft, dat ze afscheid heeft genomen van iemand van wie ze veel hield, iemand over wie ze eigenlijk nooit meer met iemand kan praten nu. Het was een relatie die losstond van de andere aspecten van haar leven, en dat deel van haar leven is echt voorbij.

Die herfst, vijftien jaar geleden. Tussen de hoge golven van verliefdheid bleef de vuurtoren van het “gezond verstand” als een vermanende wijsvinger zichtbaar. Man van zestig! Kan niks worden! Abnormaal! Vindt iedereen!
Haar eigen scepsis werd voortdurend weerspiegeld in de ogen van anderen. Op het Spui waren ze Hannah een keer tegen het lijf gelopen, uitgerekend Hannah.
“Is dat je vader?” had Hannah gevraagd waar Frank bijstond. Alsof ze met z’n drieën in een Amerikaanse B-film optraden!
“Ze is gek,” had ze gezegd toen Hannah doorgelopen was.
“Precies. Ik zou toch minstens je grootvader zijn! Maar je moet rekenen, ik zie d’r jong uit!”
En dan lachte hij als ze kwaad werd.

Advertenties

3 gedachten over “Rascha Peper: Oesters”

    1. Dank je! Tsja, ik vind tot nu toe eigenlijk wel alles goed. Het eerste boek dat ik van haar las was “Handel in veren” en dat greep me toen meteen. Ook “Een Spaans hondje” vond ik goed. Die geven beide een goed beeld van haar werk en thema’s, denk ik. Als je van korte verhalen houdt, kun je ook heel goed beginnen met “Zwartwaterkoorts”.

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s