Marisha Pessl: Neverworld wake

marishapesslneverworldwake

Ik las aan het begin van mijn zomervakantie Pessls prachtige Special topics in calamity physics. Night film wil ik ook nog lezen, maar dat is best dik, dus toen ik zag dat er een nieuw boek van haar uitgekomen was heb ik dat eerst gekozen. Neverworld wake gaat, eigenlijk net als Special topics in calamity physics, over een hoofdpersoon die net aan het studeren is en deel uitmaakt van een groepje bijzondere mensen die haar vrienden zijn.

In dit geval draait het om Beatrice. In het jaar op de universiteit dat net achter haar ligt, heeft ze haar oude vrienden niet gezien. Dat komt door een tragische gebeurtenis: aan het eind van hun schooltijd is Jim, haar toenmalige vriendje, dood gevonden. Ze weet eigenlijk niet zo goed wat er precies gebeurd is, en nu ze na een jaar weer terug is bij haar ouders en uitgenodigd wordt door een van haar oude vrienden besluit ze te gaan. Want die oude vrienden weten wellicht méér over die fatale avond.

Alleen: ook deze avond loopt niet goed af. De auto waarin ze zitten verongelukt. En dan begint het fantasy-achtige deel van het boek: alle vrienden worden steeds opnieuw wakker op de avond van het ongeluk. Een vreemde man vertelt hen wat ze daartegen kunnen doen, maar voor dat lukt zitten ze gevangen in een zich eindeloos herhalende dag. Iedereen gaat daar anders mee om, psychisch en ook wat betreft het ondernemen van activiteiten. Komen ze hier ooit nog uit? En wordt het mysterie van Jims dood nog opgehelderd?

Dit boek is geïntroduceerd als een young adult boek. Dat snap ik wel, het gaat over mensen van die leeftijd, heeft wat fantasy-achtige trekjes over een andere wereld met andere natuurwetten waarin de tijd rare dingen doet. Aan de andere kant gaat het om een meisje van dezelfde leeftijd als Blue in Special topics in calamity physics en doet de sfeer in de groep daar ook wel enigszins aan denken. Het verhaal zit wel wat minder ingewikkeld in elkaar en de stijl is ook wat eenvoudiger.

Ik vond het wel een aardig boek en heb het met plezier gelezen, maar ik ben er minder enthousiast over dan over Special topics in calamity physics, juist vanwege dat fantasy-element, die andere wereld. Ik vind die wereld niet helemaal overtuigend uitgewerkt, al is het maar omdat hij aan de ene kant samengesteld zou zijn uit alles in de hoofden van de groep, maar aan de andere kant ook weer zijn eigen wetten lijkt te hebben en een “Keeper” die hen die regels komt vertellen. En binnen die wereld blijken dingen ontdekt te kunnen worden die geen van hen vooraf wist. Of speelde het zich misschien toch alleen in Beatrices hoofd af?

“The Neverworld is real,” she said. “To understand and conquer it, we must first understand and conquer each other. I’ve thought it over. We must set aside the question of who should live. We’re not prepared for that. Not yet. Because there’s another mystery we have to solve. It’s dogged each of us in different ways since it happened.”
“What are you talking about?” asked Cannon, frowning.
“Jim.”
His name was like a gleaming sword pitching through the air, landing hard at our feet.”
“It was suicide,” whispered Whitley.
Martha stared at her, stony. “You don’t actually believe that.”
Wit seemed too uncomfortable to answer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s