Hank Green: An absolutely remarkable thing

hankgreenanabsolutelyremarkablething

Ik ging dit boek lezen omdat Hank Green de broer van schrijver John Green is, samen zijn ze de Vlogbrothers en hebben ze een grote online community opgebouwd. Ik volg hun filmpjes niet echt, al zijn ze wel leuk, maar ik vond de boeken van John Green over het algemeen fijn (zijn laatste wat minder) en was wel benieuwd naar dit boek van zijn broer.

En dat was terecht. Ik wist niet wat voor type boek het was toen ik begon te lezen. Het is wat onduidelijk onder welk genre het valt, waarschijnlijk is speculatieve fictie de beste omschrijving, al valt daar nogal veel onder. Misschien is het ook wel science fiction. Het speelt in de toekomst, of in een parallelle wereld, dat kan ook. Veel is hetzelfde als in onze wereld: de websites, de steden, de mensen. Sommige dingen zijn anders, zo is de president van de VS bijvoorbeeld een vrouw.

In die wereld gebeurt opeens iets raars. Hoofdpersoon April May loopt op een avond laat, na een veel te lange werkdag, op straat en ziet een bijzonder object staan. Ze denkt dat het een kunstwerk is. Het lijkt een robot, of een standbeeld, want het beweegt niet. Zijn (?) buitenkant voelt warm aan. Ze belt meteen een vriend, Andy, ze besluiten het object te filmen. In dat filmpje noemt April het object Carl, omdat ze geen idee hebben hoe ze er anders over moeten praten. Ze zetten het filmpje online en het gaat viral. Het blijkt dat Carl, die voortaan “New York Carl” zal heten, slechts één van de 64 identieke Carls is die in grote steden overal ter wereld zijn verschenen.

En zo begint een reeks bizarre avonturen. April May is opeens een internetpersona en werkt daar ook bewust aan, samen met een team dat bestaat uit Andy, haar vriendin Maya, wetenschapster Miranda en assistent Robin. Het boek beschrijft de gebeurtenissen achteraf: we weten als lezer tamelijk snel dat er grote dingen zijn gebeurd, het verhaal doet ook steeds alsof we al weten wat er gebeurd is, zelf alle filmpjes al lang gezien hebben, maar de gebeurtenissen nu ook vanuit Aprils perspectief kunnen lezen.

En al snel hebben April en haar vrienden als eerste meer nieuws. Het lijkt erop dat de Carls de mensheid op de proef stellen door puzzels op te werpen. Maar hoe ze dat doen lijkt onmogelijk, en waarom doen ze dat eigenlijk? Zijn ze gevaarlijk? Ze zijn niet te verplaatsen en zijn gemaakt van materiaal dat wetenschappelijk gezien niet kan bestaan. En er komt een tegenbeweging. April ziet de Carls positief, als iets welwillends, iets waar we in mee moeten gaan als mensheid, maar haar tegenstanders vinden dat naïef: er is tenslotte nog zelden iets goed voortgekomen uit een ontmoeting tussen een groep mensen en een andere beschaving die verder ontwikkeld is.

Het is een fascinerend verhaal over het ontmenselijkende effect van plotselinge beroemdheid, jezelf neerzetten als merk, geld en macht hebben over anderen en over wat mensen vinden, en wat dat met je doet. Green kan daar zelf natuurlijk over meepraten. Het leest heel lekker. En wat ik persoonlijk leuk vond zijn de rol die wetenschap en ook een beetje wiskunde spelen, zelfs de Maya-getallen komen langs.

Verder zal ik niet teveel verklappen, behalve dat ik gegrepen werd door het verhaal en het in twee dagen uit had, en dat ik blij ben dat er een vervolg is aangekondigd.

“Hello! I’m April May, and I’m here at 23rd and Lexington with an unannounced and peculiar visitor. He arrived sometime before 3 A.M. today, guarding the Chipotle Mexican Grill next door to the Gramercy Theatre like an ancient warrior of an unknown civilization. His icy stare is somehow comforting, it’s like, look, none of us has our lives figured out… not even this ten-foot-tall metal warrior. The weight of life getting you down? Don’t worry… you’re insignificant! Do I feel safer with him watching over me? I do not! But maybe safety isn’t what this is all about!”
A couple, headed home after a long night, walk by while I say this, looking over their shoulders more at the camera than at the giant freaking ROBOT.

Hier kun je zien hoe Hank Green zelf over het schrijven van zijn boek vertelt, en in zijn tweets las ik dat New York Carl inmiddels zelfs op Google Maps te vinden is!

Advertenties

Een gedachte over “Hank Green: An absolutely remarkable thing”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s