Helene Hanff: 84, Charing Cross Road

helenehanff84charingcrossroad

Wat een ontzettend charmant boekje is dit. Het boek begint met een brief die Helene Hanff in 1949 schrijft naar boekhandel Marks & Co in Londen. Hanff woont in New York en kan daar lastig goedkope en mooie edities vinden van de Engelse literatuur waar ze zo geïnteresseerd in is. Ze heeft een advertentie gelezen van Marks & Co en vraagt om een paar boeken:

Gentlemen:
Your ad in the Saturday Review of Literature says that you specialize in out-of-print books. The phrase “antiquarian booksellers” scares me somewhat, as I equate “antique” with expensive. I am a poor writer with an antiquarian taste in books and all the things I want are impossible to get over here except in very expensive rare editions, or in Barnes & Noble’s grimy, marked-up schoolboy copies.
I enclose a list of my most pressing problems. If you have clean secondhand copies of any of the books on the list, for no more than $5.00 each, will you consider this a purchase order and send them to me?

Wat volgt is een hartverwarmende briefwisseling, tussen de formeel en correct antwoordende medewerker van de boekhandel en Hanff, na een tijdje weet ze zijn naam: Frank Doel. Hanff hoort dat in het na-oorlogse Londen nog veel eten op rantsoen is, en ze hoort van een buurjongen hoe ze voedsel kan laten bezorgen.

Dat doet ze voor Kerst. De meest hilarische brief in het boekje volgt kort daarna:

FPD! CRISIS!
I sent that package off. The chief item in it was a 6-pound ham, I figured you could take it to a butcher and get it sliced up so everybody would have some to take home.
But I just noticed on your last invoice it says: “B. Marks. M. Cohen.” Props.
ARE THEY KOSHER? I could rush a tongue over.
ADVISE PLEASE!

Sowieso heeft Hanff een briljant gevoel voor humor. Ze probeert Frank Doel uit zijn tent te lokken, plaagt hem, maar doet ook steeds weer aardige dingen voor Frank en de andere medewerkers uit de boekhandel. Na een tijdje gaan ook anderen haar schrijven, achter Franks rug om.

Hanff komt in dit boek naar voren als een sympathieke, zeer zelfstandige, gedreven vrouw. Ze schrijft, o.a. voor tv, en lijkt vaak krap bij kas te zitten, maar wil toch steeds weer boeken kopen en is gul met cadeautjes. Ze verlangt er ontzettend naar om het Engeland dat ze uit de literatuur kent ook met eigen ogen te zien, maar het komt er nooit van.

Het boek geeft ook een tijdsbeeld. Het is tegenwoordig zó makkelijk om contact te hebben met het buitenland en binnen een paar dagen alle boeken die je maar wil in huis te hebben, dat het echt even terugschakelen is naar het tempo van voor internet. Maar buiten dat verlang je door dit boek bíjna terug naar de tijd waarin men nog brieven schreef in plaats van appjes.

Het is een prachtig boek, Helene Hanff schrijft goed en grappig, haar liefde voor boeken spat uit de brieven. Het is mooi om te lezen hoe de vriendschap tussen Helene en de medewerkers en Franks familie zich ontwikkelt in de loop van twintig jaar, van een zakelijke relatie over boeken tot een briefwisseling over (nog steeds) boeken en literatuur, maar ook over andere dingen, zoals de auto die Frank gekocht heeft, en hoe je Yorkshire Pudding moet maken. Het is een van de leukste boeken die ik de afgelopen tijd gelezen heb en ik heb er hardop bij gelachen, al heeft het ook wel treurige kanten. Echt een aanrader!

3 gedachten over “Helene Hanff: 84, Charing Cross Road”

  1. Ik heb mijn exemplaar gekocht in het pre-internet tijdperk in zo’n klein boekwinkeltje met boeken van onder tot boven. En dan gaat het boekje van Hanff nog meer spreken. Jouw bespreking klopt helemaal. Het is een lief boekje over de liefde voor boeken. Het is wel een eenmalig succes. Ze heeft nog wat titels, maar die dragen niet veel bij aan de literatuur imho. Het is overigens verfilmd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s