J.K. Rowling: Fantastic beasts and where to find them – the original screenplay

jkrowlingfantasticbeasts

Dit boek heeft een lange titel, en de reden is dat Rowling twee verschillende boeken geschreven heeft met dezelfde titel: Fantastic beasts and where to find them. Eéntje is dit boek, het filmscript van de film met dezelfde titel. Het andere is een boekje dat ze schreef voor een goed doel. Het is één van de leerboeken van Harry Potter op Hogwarts, en op de kaft staat als auteursnaam dan ook Newt Scamander. En dat is dan weer de hoofdpersoon van de film en dus dit boek. Het verhaal speelt in 1926, dat is lang voor Harry Potter werd geboren en in die tijd waren heel andere wereldwijde krachtmetingen aan de gang in de tovenaarswereld. Daar gaat dit boek over.

Newt Scamander is dol op magische dieren (wat uiteindelijk dus ook uitmondt in dat schoolboek). Hij verzamelt ze en verzorgt ze. Magische dieren moeten verborgen gehouden worden voor Muggles (No-maj’s in de VS), mensen die geen tovenaar zijn. In de film komt Newt aan in New York met een (magische) koffer vol dieren, en al snel raakt hij in de problemen: een van zijn dieren ontsnapt en rent de bank in. Het is een Niffler, die altijd op zoek is naar blinkende dingen om in zijn buidel te stoppen. Dat blijft niet onopgemerkt. In de bank komt Newt Jacob Kowalski tegen, die een lening probeert te krijgen om een bakkerij te openen. Ze worden gepakt door Tina Goldstein, een ontslagen auror, die hen aangeeft bij de autoriteiten om weer serieus genomen te worden.

Tegelijkertijd vinden in New York vreemde gebeurtenissen plaats: gebouwen storten in met veel geraas, er is schade, er zijn vreemde geluiden, er vallen zelfs doden. Newts wezens zijn snel verdacht, maar die zijn het natuurlijk niet. Jacob, Tina en haar zus gaan de ontsnapte wezens zoeken om te bewijzen dat Newt en zijn dieren onschuldig zijn. Ondertussen raakt Newt gefascineerd door het wezen dat de schade wel aanricht, maar hij is natuurlijk niet de enige.

Ik las dit boek afgelopen weekend opnieuw omdat op 16 november het vervolg uitkomt: The crimes of Grindelwald. Het schijnt zelfs een serie van vijf films te gaan worden! Dat is leuk, de wereld van deze film is weer helemaal die van Harry Potter en toch anders, want eerder. Dat Rowling een hele wereldgeschiedenis om Harry Potter heen verzonnen heeft vind ik heel leuk; het is een parallelle en verborgen wereld naast de onze waar deels dezelfde problemen spelen (meestal: onverdraagzaamheid jegens bepaalde groepen mensen). En de sfeer is weer even overtuigend en magisch.

Het boek leest makkelijk en lekker, ook al is het een filmscript. Vroeger op school vond ik toneelstukken lezen nooit zo leuk, het was altijd minder levend en droger dan een gewone roman. Dat was bij dit boek helemaal niet zo. Rowling weet met heel korte beschrijvingen precies de sfeer van de situatie en omgeving neer te zetten. Ik las dit boek de eerste keer vóór ik de film zag, en de film was precies zoals ik het me had voorgesteld. Op de personages na misschien, bij het lezen zagen die er deze keer uit zoals in de film. Het boek is ook nog eens prachtig uitgegeven: het is gebonden, helemaal versierd met mooie tekeningetjes in een magische jaren ’20-stijl, en het heeft mooie schutbladen met sterretjes erop.

In dit boek worden wat cliffhangers opgeworpen, ik ben dan ook heel benieuwd hoe deze geschiedenis verder gaat!

Advertenties

2 gedachten over “J.K. Rowling: Fantastic beasts and where to find them – the original screenplay”

  1. Wat tof dat er een filmscript van is! Ik heb Harry Potter pas dit jaar echt ‘ontdekt’, ik lees momenteel deel 2, kijk iedere maandagavond naar een HP film op Net5 en ik kan niet wachten tot deel 2 van FB in de bios komt 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s