Ben Guterson: Winterhouse

bengutersonwinterhouse

Wat een heerlijk kinderboek is dit! Het combineert allerlei thema’s uit mijn favoriete kinderboeken tot een nieuw geheel, en ook de verhaallijn is die van een klassiek spannend, geheimzinnig kinderboek. In die zin is het soms wat voorspelbaar, maar door de fijne sfeer, leuke personages en puzzels heb ik het met veel plezier gelezen.

De hoofdpersoon is Elizabeth Somers, die bij haar nare oom en tante woont omdat haar ouders overleden zijn. Op een winterdag, als de kerstvakantie begint (vandaag is dus eigenlijk de perfecte dag om in dit boek te beginnen!), komt ze thuis uit school en vindt ze een tasje met wat spullen aan de voordeur: oom en tante zijn op vakantie en sturen haar naar een hotel ver weg in de bergen, Winterhouse. Waarom dat gebeurt begrijpt Elizabeth niet, ze heeft ook al weken gezeurd of ze niet gewoon alleen thuis mocht blijven, maar dat mocht niet. Dus gaat ze op pad. En ze verwacht er weinig van, want waarom zouden haar oom en tante, die het niet breed hebben, haar naar een fijne plek sturen?

Na een lange reis komt ze aan bij Winterhouse, dat blijkt een gigantisch hotel te zijn op een prachtige plek. Ze krijgt een eigen kamer, lekker eten, nieuwe kleren en wordt helemaal verzorgd. Het is een plek waar veel mensen Kerstmis komen vieren, er wordt gewintersport, er zijn interessante lezingen en feestavonden en er is een heel grote bibliotheek. In het gebouw is van alles te zien en te ontdekken. Ze ontmoet al snel een ander kind dat alleen in het hotel verblijft, uitvinder Freddy Knox. De eigenaar van het hotel en de dame in de bibliotheek zijn heel sympathieke mensen met interessante verhalen. Maar ze loopt ook steeds weer een stel tegen het lijf dat op de een of andere manier in haar geïnteresseerd lijkt te zijn. Samen ontdekken Elizabeth en Freddy raadselachtige en enge dingen, samen gaan ze op onderzoek uit. Beiden houden ze erg van anagrammen en andere woordpuzzels, en Elizabeth heeft voor het eerst het gevoel dat ze echt een vriend heeft. Hoewel er natuurlijk in de loop van het verhaal wel een tijdelijke kink in de kabel komt, qua vriendschap.

Het boek heeft eigenlijk alles wat een fijn kerst-kinderboek nodig heeft. Een groot en geheimzinnig gebouw, lekker eten, boeken, geheimen uit het verleden, raadsels, magie, een beetje horror. En leuk voor wiskundigen en andere codebrekers: er moet een bericht ontcijferd worden dat gecodeerd is met het Vigenèrecijfer. Maar dat wordt allemaal ook netjes uitgelegd in het boek.

Het boek is prachtig uitgegeven, zowel het Engelstalige origineel als de Nederlandse vertaling die recent uitkwam. Het is mooi gebonden met het hotel op het omslag, maar de raampjes in de tekening zijn gaten, daar doorheen kijk je op de harde kaft: als je het stofomslag verwijdert, kijk je Winterhouse in als ware het een poppenhuis. Bovendien is het boek prachtig geïllustreerd door Chloe Bristol, ik heb echt genoten van haar tekeningen.

bengutersonwinterhouse_illustratie

Dit boek doet denken aan allerlei klassiekers uit de kinderliteratuur: Harry Potter qua weeskindmotief, het emotioneel verwaarloosd zijn en de ontsnapping naar een fijne plek met gelijkgestemden en de magie; Matilda vanwege het niet erkende meisje dat graag boeken leest en nog een element dat ik niet zal verklappen; Tonke Dragt vanwege het gebouw met de gigantische bibliotheek en de puzzels en codes, en vast nog meer. Een perfect kinderboek voor in de kerstvakantie, dus. En het goede nieuws is dat er een vervolg komt, want dit boek is het eerste deel van een trilogie.

Er is ook een mooie website bij dit boek waar je nog meer informatie en mooie plaatjes kunt vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s