Graeme Simsion: The Rosie result

graemesimsiontherosieresult

Laatst kwam dit derde deel van Simsions serie over Don Tillman uit, na The Rosie project en The Rosie effect. Die twee boeken vond ik beide wel leuk, maar omdat ik Simsions andere boek The best of Adam Sharp erg vond tegenvallen heb ik wel even getwijfeld of ik dit boek wel wilde lezen.

Gelukkig heb ik dat toch gedaan. Don is intussen al lang en breed getrouwd met Rosie en hun zoon Hudson is elf. Hudson heeft het moeilijk op school: hij is wel slim, maar past niet echt tussen de andere kinderen en raakt in conflict met zijn docenten.

Nou heeft Don daar zelf wel enige ervaring in: zoals lezers van de eerste twee delen wel weten is hij allesbehalve een doorsnee persoon. Hij pakt alles nogal systematisch aan, heeft moeite met ironie, begrijpt vaak niet waarom andere mensen onlogisch gedrag vertonen en is weinig gevoelig voor conventies.

Daarom vindt Don zichzelf de meest aangewezen persoon om Hudson te helpen in zijn zoektocht naar hoe hij zich wel kan aanpassen aan andere mensen. Don heeft dat zelf namelijk ook geleerd, met vallen en opstaan en hulp van zijn vrienden en ouders. Dons vader speelt ook een belangrijke rol in dit boek: hij is ongeneeslijk ziek, en op zijn uitvaart komt Don er eigenlijk pas achter hoe andere mensen zijn vader zagen, en dat ze misschien toch minder verschilden dan hij dacht.

Wat dit verhaal wat anders maakt dan de eerste twee boeken is dat Don zich actief verdiept in wat autisme is, omdat de docenten van Hudson willen dat ze hem laten testen. En daarmee raakt Don ook in de discussies verzeild over of autisme iets is wat je hebt en waar iets aan zou moeten gebeuren, of dat het deel is van je persoonlijkheid en gewoon een andere manier van zijn is die ook prima is. Sowieso komt politieke correctheid herhaaldelijk terug in het boek, bijvoorbeeld in het begin als Don in zijn college om een punt te maken een activerende werkvorm inzet (dat dat een goed idee is heeft hij namelijk op een cursus geleerd) waarbij hij mensen zichzelf laat sorteren op etnische afkomst. Je snapt wel dat dat niet goed afloopt.

Ook dit deel is, kortom, een vermakelijk boek met veel humor en een serieuze ondertoon over hoe te leven in een samenleving waar je misschien eigenlijk niet zo goed past, en hoe je dan toch voor jezelf het leven kunt creëren dat je zelf graag wil. En dat kinderen daar soms verstandigere keuzes in kunnen maken dan volwassenen vóór hen doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s