Sjoerd Kuyper: Bizar

sjoerdkuyperbizar

Hoofdpersoon Sallie Mo heeft van haar psycholoog een opdracht meegekregen: drie maanden niet lezen en zelf dingen gaan meemaken. Tenzij het haar lukt om minder dan drie keer te liegen op een dag, dan mag ze weer lezen. Daarom gaat Sallie Mo maar schrijven. En daarvoor blijkt het juist nodig om wat mee te maken.

Sallie Mo is met haar moeder op een Waddeneiland, op de enige camping. Daar gaan ze elk jaar naartoe en daar ontmoeten ze twee andere alleenstaande moeders met hun kinderen; de bijbehorende vaders waren vroeger juist de bindende factor maar die zijn nu allemaal buiten beeld. De drie moeders gaan in de vakantie actief op zoek naar nieuwe mannen, de kinderen vermaken zichzelf. Een van die andere kinderen is Sallie Mo’s geheime liefde Dylan, maar hij weet dat nog niet. Verder zijn er nog de halfbroers Donnie van zestien en Beitel van acht. Beitel is een dromerig jongetje dat met de dieren praat, Sallie Mo lijkt de enige die hem echt ziet. Maar Sallie Mo is zelf ook altijd onzichtbaar geweest: ze leefde in haar boeken. De enige die haar zag was opa David, eigenlijk haar overgrootvader. Maar die is overleden, en daarna moest Sallie Mo naar die psycholoog.

Sallie Mo sluipt al jaren letterlijk achter Dylan aan, en op een dag ziet ze hoe hij het meisje Jackie ontmoet in de duinen, als haar hond zijn schoenen steelt. Jackie blijkt met haar twee broertjes, de tweeling Bukkie en Nikkeltje, weggelopen te zijn van huis. Hun vader is bankier en in de redenen waarom ze weggelopen zijn komt Kuypers maatschappijkritiek wel heel expliciet naar voren. Dylan lijkt als een blok te vallen voor Jackie. Voor Sallie Mo is dat zowel vervelend als fijn: ze wil Dylan natuurlijk zelf als vriendje, maar jaloezie is aan de andere kant wel een goed ingrediënt voor haar boek.

De kinderen komen samen in de bunker waar Jackie en haar broertjes zich al een poosje schuilhouden en bedenken plannen om de samenleving te hervormen. Want kinderen kunnen dat veel beter dan die geldbeluste volwassenen. Dat kan natuurlijk niet goed aflopen.

Ik vond het een goed boek. Sommige dingen liggen er wat dik bovenop: de beschrijving van bankiers en religie; andere dingen zijn juist heel mooi, bijvoorbeeld de gesprekken die Sallie Mo met haar opa voerde, haar beschrijving van Beitel, en Sallie Mo’s gedachten over allerlei dingen. En soms lijkt het verhaal te ontsporen en krijgt het onwaarschijnlijke trekjes, maar samen met de overwegingen over wat nou wel en niet liegen is en de stem van de schrijver komt dat knap bij elkaar in de ontknoping.

Advertentie

Een gedachte over “Sjoerd Kuyper: Bizar”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s