Olivier Willemsen: Roza

olivierwillemsenroza

Dit boek is gebaseerd op een waar gebeurd mysterie in de Oeral: in 1959 trok een groep studenten de bergen in en ze raakten vermist. Ze werden dood gevonden, verspreid op de Djatlovpas. De studenten hadden veel ervaring met expedities in de bergen. Toch hebben ze hun tent in de barre kou verlaten met weinig kleding aan. Sommigen hebben geen ander letsel dan onderkoeling, anderen hebben juist letsel dat erop wijst dat ze aan grote krachten hebben blootgestaan. Op sommige kledingstukken is radioactieve straling gevonden. Het is nooit opgehelderd wat er is gebeurd.

Hoofdpersoon Roza woont met haar familie in een eenvoudig huis aan de rand van Serov. Haar vader werkt voor het leger en is vaak lange tijd van huis. Ze wil kunstschaatser worden en oefent op de dichtgevroren rivier.

Roza ontmoet de groep kort voor ze de bergen in zullen trekken. De studenten komen door het dorp waar ze woont en logeren in de gymzaal. Ze vertellen uitgebreid aan de kinderen wat ze zullen gaan doen en over de bergen. Roza, die ook al veel van haar vader geleerd heeft over hoe je jezelf kunt redden, raakt gefascineerd, in het bijzonder door studente Zina, die haar een bijzonder steentje geeft. Ook vangt Roza een verontrustend gesprek op tussen haar vader en een andere man.

In deel II (een heel kort deel) wordt het boek opeens heel anders: voortorenwachter Langlois in de VS vindt een aangespoeld meisje. In deel III is een Nederlandse wetenschapper op bezoek bij Roza’s zoon Albert in de VS, omdat hij onderzoek doet naar de gebeurtenissen op de Djatlovpas en via via opgevangen heeft dat Alberts moeder daar wat over weet.

Maar Roza’s verhaal dat ze nu, in de war geraakt, keer op keer vertelt, is een heel ander verhaal dan wat zoon Albert over haar leven weet. Albert vertelt dat ze kunstschaatser geworden is, naar de VS is verhuisd om haar talent verder te ontwikkelen en ze hard is gevallen op het ijs tijdens de Olympische Spelen in Japan in 1972. Sindsdien vertelt ze dit vreemde verhaal over haar geschiedenis. En zo gaat het boek opeens niet meer alleen over het oplossen van een beroemd mysterie, maar vooral over de waarde en geloofwaardigheid van herinneringen en de kracht van verhalen.

Ik vond het een prachtig boek. De wereld van Roza met haar schaatsen, slagerszoon Boris op wie ze verliefd is, de beschrijvingen van dat Russische dorp en de taiga, van de indruk die de groep studenten op haar maakt, zijn pakkend. En die geschiedenis is knap gecombineerd met de spanning van niet weten wat er nou echt gebeurd is.

Lees ook de mooie recensie van Just Read.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s