Ype & Ionica: De verrassende verjaardagen

ypeenionicadeverrassendeverjaardagen

Een totaal bevooroordeeld stukje is dit, want ik ben bevriend met Ionica. Samen met Ionica vormde ik jaren geleden de Wiskundemeisjes. We schreven een blog, columns en een boek waarin we wiskunde toegankelijk probeerden te maken voor een breed publiek. In die tijd werkten we op dezelfde plek tussen een heleboel wiskundigen, dus we zaten de hele dag middenin de wiskundige grapjes en de wiskundige manier van kijken naar de wereld.

Ype maakt al jaren autobiografische fotostrips op zijn site. Ook maakt hij o.a. de fotostrip 3Hoog voor universiteitsblad DUB.

De wiskundige grapjes en manier van kijken zijn heel goed terug te zien in dit boek: een verzameling fotostrips die Ionica samen met Ype maakte voor New Scientist. In deze bundeling is het Suske&Wiske-gehalte nog wat opgevoerd door de voorkant en het afsluitende EINDE-plaatje. Verder is er een notenapparaat, waarin extra uitleg en verwijzingen bij de strips te vinden zijn.

Ik heb het boek met veel plezier in één avond uitgelezen, al kostte de strip op pagina 14 nog wel even tijd, want die is geschreven in geheimtaal. Ook “Het zuurverdiende zakgeld” en “De Kapitale Kaderman” vond ik erg leuk, en alle strips over wiskunde natuurlijk. Het verwarren van correlatie en causaliteit komt terug (dat er bij een brand waar veel brandweerlieden aanwezig zijn meer schade is, betekent niet dat je beter minder mensen naar een brand kunt sturen…), grafieken waarin de werkelijkheid mooier wordt voorgesteld dan hij is, waarom reuzenspinnen niet bestaan, meta-boter-kaas-en-eieren, de kans op wonderlijke dingen, enzovoort. Kortom: leestip!

Een gedachte over “Ype & Ionica: De verrassende verjaardagen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s