Minke Douwesz: Strikt

minkedouweszstrikt

Vorig jaar las ik in de zomervakantie Weg van Minke Douwesz. Ik vond dat een fantastisch boek en daarom kocht ik haar andere (eerdere) boek ook, maar omdat het een dik boek is (ruim 800 pagina’s) heb ik het bewaard tot deze zomervakantie. Dat deed ik ook omdat ik bang was dat de twee verhalen in mijn hoofd door elkaar zouden gaan lopen, maar achteraf denk ik niet dat ik daar bang voor had hoeven zijn, want de personages lijken in bepaalde opzichten op elkaar maar zijn ook heel verschillend.

Ook Strikt is een fantastisch boek. Ik lees meestal best snel door, maar in dit boek bleef ik stukjes opnieuw lezen omdat ze zo mooi geformuleerd waren of omdat ik het echt goed wilde lezen.

Het verhaal gaat over Idske Wolters. Idske is psychiater, lesbisch, houdt erg van boeken en films en woont alleen in een huis aan een dijk. Ze heeft twee poezen en kippen en ze mist Amsterdam (waar ze eerst woonde) vooral vanwege de films en het uitgaan met vriendinnen, maar ze geniet van de rust en natuur bij haar huis. Op weg naar een bezoek aan vriendin Freek (Frederique) die kunstenaar is, ontmoet ze een vrouw die veel indruk maakt: Judith. Zij is celliste, en duidelijk op zoek naar een man, want ze wil graag kinderen.

Wat ik zo goed vind aan dit boek is dat je echt in Idskes leven kruipt. Douwesz beschrijft alles uitgebreid, maar nergens wordt het saai. Het voelt vooral heel geloofwaardig, omdat ook de kleine, alledaagse dingen aandacht krijgen. Koffie zetten, de poezen eten geven, het verven van het huis, de kleine spanningen en het verloop van wandelingen, verjaardagsfeestjes en avondjes uit. Het effect van gebeurtenissen schemert door in hoe Idske de alledaagse dingen doet. Van vriendschappen, die voor Idske heel erg belangrijk zijn, wordt ook beschreven hoe ze ontstaan zijn, wat de ander voor persoon is en wat de pijnpunten zijn. Maar ook de grote dingen krijgen aandacht: Idskes jeugd, puberteit, relatie met haar ouders, eerdere verliefdheden.

En over haar werk lezen we veel. Ze werkt als psychiater en is in opleiding tot psychotherapeut. Daarvoor heeft ze twee analysanten. Over hun behandeling is ze regelmatig onzeker, daar lezen we over mee. Ook moet ze voor die opleiding zelf in analyse en ook die sessies worden vaak beschreven, waardoor we Idske op allerlei manieren goed leren kennen. Ik vond haar meteen sympathiek, door haar manier van kijken naar de wereld, de mensen en de natuur, haar liefde voor lezen en kennis, en vooral haar eigenzinnigheid en zelfspot.

Ik vind Strikt dus eigenlijk om dezelfde redenen goed als Weg, veel thema’s komen overeen, en toch is het een totaal ander boek omdat de personages echt andere, geloofwaardige en complete mensen zijn. Dit boek is een grote aanrader en ik vind het erg jammer dat ik de twee romans die Douwesz geschreven heeft nu allebei uit heb.

Lees ook wat Lalagè van dit boek vond.

3 gedachten over “Minke Douwesz: Strikt”

  1. […] 1. Minke Douwesz: Strikt Dit boek staat dit jaar duidelijk op 1. Ik heb het met zoveel plezier gelezen! Je kruipt als lezer echt in het leven van Idske Wolters, een wat eenzelvige psychiater, boekenliefhebber, lesbienne. Je leeft mee met haar werk, verliefdheid, vrienden, katten, de rust bij haar dijkhuis en soms het terugverlangen naar de stad. Prachtig en gelaagd. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s