Nick Hornby: State of the Union

nickhornbystateoftheunion

Ik had al lang niets meer van Nick Hornby gelezen (wat voornamelijk komt doordat hij al een tijdje geen nieuwe roman gepubliceerd heeft), maar in de boekwinkel zag ik opeens dit boekje liggen. Ik was benieuwd of ik Hornby nog steeds goed zou vinden, zijn boek dat ik het leukste vond (High fidelity) las ik tenslotte toen ik vooraan in de twintig was, en mijn smaak is in de tijd soms wel enigszins veranderd.

Maar ik zat er meteen in en Hornby’s stijl sprak me weer aan. Het boekje gaat over Louise en Tom. Elk hoofdstukje hoort bij een week, en wat we lezen is hun wekelijkse ontmoeting in de pub tegenover hun huwelijkstherapeut. Voor ze daarheen gaan drinken ze samen een drankje.

Het verhaal bestaat volledig uit de beschrijvingen van die momenten, en alles wat we te weten komen over de tussenliggende week blijkt uit de dialogen tussen Louise en Tom. Op een bepaald moment blijkt Tom uit huis vertrokken te zijn. Ze maken de puzzel uit de Guardian, maar ook daar zit zeer: Louise heeft de krant thuis, dus Tom heeft een printje gemaakt en de tafel is nat en bobbelt, maar hij wil geen krant kopen omdat hij die eigenlijk al heeft. Hun interactie wisselt per keer. En, hoe kan het ook anders: ook Brexit speelt een rol.

Soms is de sfeer gespannen en is elke opmerking verkeerd, halen ze op waarom ze eigenlijk niet bij elkaar passen, soms zie je waarom het misschien toch weer goed komt, bijvoorbeeld als ze samen speculeren over het echtpaar dat voor hen het kantoor van de therapeut verlaat. In die tien hoofdstukjes wordt zo een beperkt maar toch genuanceerd beeld geschetst van het huwelijk tussen Louise en Tom.

Het boek hoort bij een tv-serie die in mei op een betaalzender uitgezonden is. Ik weet niet of het boek er eerder was of de serie, want ze zijn tegelijk uitgekomen, maar ik denk dat het boek gewoon het script van de serie is. Maar dat is geen bezwaar: het leest lekker, de dialogen zijn goed en voelen natuurlijk, en het is grappig.

Op Facebook kun je de trailer van de serie zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s