Toshikazu Kawaguchi: Before the coffee gets cold

toshikazukawaguchibeforethecoffiegetscold

In een klein, donker koffiehuis in Tokyo, waar geen daglicht binnenkomt en de tijd lijkt stil te staan, is één stoel heel bijzonder. Als je op die stoel gaat zitten, je koffie op de juiste manier wordt ingeschonken en je je voorstelt waar je heen wil, kun je in de tijd reizen.

Er zijn wel allerlei regels aan verbonden, zo kun je alleen mensen ontmoeten die ook in het koffiehuis geweest zijn, en je moet je koffie opdrinken voor hij koud is. Als je koffie op is, ga je weer terug naar het nu. Vanwege het tijdreizen heeft het koffiehuis een tijd een cultstatus gehad, maar toen bleek dat er nogal veel regels aan het tijdreizen verbonden zijn verloor het al snel aan aantrekkingskracht. Zo is het een gegeven dat een bezoek aan het verleden gebeurtenissen in de toekomst niet kan veranderen.

In het boek staan vier verhalen van mensen die wel in de tijd gaan reizen. Het zijn geen losse verhalen, want de medewerkers en vaste bezoekers keren in de verhalen steeds terug. Het gaat over mensen die rouwen of afscheid moeten nemen, dat zijn de mensen die de stap toch willen wagen. Een vrouw die het laatste gesprek met haar verloofde graag over wil doen. Een vrouw die haar man nog eens wil zien voor hij dement werd. Een vrouw die haar zus nog een keer wil zien. Een vrouw die haar dochter wil ontmoeten in de toekomst. En soms zit er opeens iemand uit de toekomst op die stoel.

Het tijdreizen is niet zo precies uitgedacht als in science fiction-boeken, en daar gaat het ook niet om. Het wonderbaarlijke is dat het kan, men kent de regels, maar waarom die regels er zijn is niet van belang. Het tijdreizen geeft in dit boek niet de kans om de gebeurtenissen te veranderen, maar wel je eigen gevoel daarbij. Een kans om toch nog te zeggen wat je eerder niet gezegd hebt, een kans om iemand nog één keer te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s