Griet op de Beeck: Let op mijn woorden

grietopdebeeckletopmijnwoorden

Qua thematiek, stijl en aanpak lijkt Op de Beecks nieuwe boek op haar eerdere boeken. We volgen hoofdpersoon Lise in twee periodes in haar leven: als vijftienjarig meisje en als vrouw van eind twintig, die arts is en in opleiding tot specialist. Het hoofdthema is het gezin waar ze uit komt.

Het is dat Op de Beeck het expliciet deel twee van haar trilogie noemt, waarvan deel 1 Het beste wat we hebben is, anders zou je tijdens het lezen daar niet achter zijn gekomen. In het nawoord schrijft ze dat de hoofdpersonages van de beide boeken in deel 3 bij elkaar zullen komen, maar dit boek is een volledig zelfstandig verhaal. In het eerste deel was het thema incest duidelijk aanwezig, in dit boek ook wel, maar wordt er nog meer gesuggereerd.

Lise heeft een bijzondere band met haar vader en komt vaak voor hem op als hij ruzie heeft met haar wat dominante, kwebbelende en zich altijd tekort gedaan voelende moeder. Maar aan die band zitten ook vreemde kanten, Lise is meer met het welzijn van haar vader bezig dan andersom. In het hele gezin spelen ongezonde patronen. Dat nadert een hoogtepunt als Lises oudere halfzus Nina hun vader van incest beschuldigt. Maar Nina verdwijnt van het toneel en in het gezin gaat alles gewoon verder, al voelt moeder zich zo mogelijk nog meer tekort gedaan nu ze ook zoiets nog op haar bordje krijgt.

Sowieso gaat iedereen voortdurend over Lises grenzen heen. Ze krijgt een affaire met een docent die getrouwd is en haar dan ook als een baksteen laat vallen als zijn vrouw er achter komt. Maar hij heeft haar wel ook de mooie kanten van het leven laten zien.

De oudere Lise weet in haar relaties eigenlijk niet wat ze zélf nou wil. Ze gaat steeds meer sporten en steeds minder eten en oogst daar complimenten mee, van de nieuwe man in haar leven, maar ook van haar ouders en broer. Ze weet zich niet los te maken van de patronen in het gezin, als haar moeder meer voor zichzelf kiest voelt ze zich opnieuw verantwoordelijk voor haar vader. Maar het duurt lang voor er ook iemand echt op haar let.

Het is een goed geschreven boek, die ongezonde gezinssituatie, de gesprekken, opmerkingen, reacties van de ouders zijn echt heel knap beschreven, zó dat je als lezer snapt hoe dit normaal kan voelen voor een kind. Ik vond het wel een zwaar boek, er zijn maar weinig lichtpuntjes. Er zit ook wel humor in, maar die zit vooral in de tragiek.

3 gedachten over “Griet op de Beeck: Let op mijn woorden”

  1. Ze is al arts, ze is in opleiding tot medisch specialist 🙂

    Het is een heel Belgisch boek, extreem herkenbaar. Ik zie het dan ook niet zo zwaar, maar meer zoals het leven is (mogelijkerwijs in Belgie).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s